Fjal te Urta 8

ARTI


Arti ështe pasqyrë e jetës.
Tolstoi

Kemi artin për të mos vdekur nga e vërteta.
Niçe

Arti është mënyra e njohjes së artistit me njerëzit.
Çemisbevski

Njeriu i përcjell njeriut mendimet me fjalë, kurs me art njerëzit u tregojnë njeri-tjetrit përjetimet e veta.
Plehanovi


Arti është krijuar që të përjetohet e jo të kuptohet. Andaj, çdo herë artet, kur dëshirojnë të jenë të kuptueshëm, çdoherë thonë budallallëqe.
Drajzeri


Në art, para së gjithash, duhet ta shikosh dhe ta lcup-tosh të bukurën.
Stanisllavski


Arti nuk mësohet, se në art nuk ka mësues.
Tarkovski


Arti i bukur ështe art i gjeniut. Gjenialiteti është talent që i jep artit rregulia.
Kant


Kryeveprat shkruhen duke mohuar gëzimet e jetes dhe veten.
Mani


Ka shumë raste kur krijimtaria artistike është mësuesja e vërtetë e popujve.
Hegeli


Arti që nuk i sherben popullit ështe vetëm argëtim i njerzve të papune.
Majakovski


Të flasësh dhe të shkruash të vërtetën ështe arti më i rëndë nga të gjitha artet.
Gorki


Arti ka për detyrë të njohë e të shpjegoje jetën.
Mani


Artin duhet dashur në vete, e kurrsesi vetem në art.
Stanisllavski


Artisti i vërtetë duhet të jetë i lidhur ngushtësisht me natyrën, me jetën, sidomos me popullin.
Shumani


Artisti së pari lind veten e pastaj të pranishmit.
Olivie


Artisti i madh është gjithmonë një i plagosur i madh.
Valesi


Fantazia e artistit është realitet më i bukur se realiteti i rëndomtë.
Ashi


Kur artisti zbulon realitetin e ri ai s'e bën këtë për vete, ai e ben ketë për të tjerët, për të gjithë ata që duan të dine në çfarë bote jetojnë, nga vijnë dhe ku shkojnë. Ai prodhon për bashkësinë.
Fisheri


Të shpjere dritë në thellësinë e zemrës së njeriut, ja detyra e artistit.
Shumani


Artisti duhet të jetë i vetmuar dhe i zgjuar të vësh-trojë atë që sheh, duhet të flasë me vete duke zgjedhur më të mirën.
Da Vinçi


Budallai i veshur mirë ndrit, por vetëm pa e hapur gojen.
Indiane


Njeriu më budalla, megjithatë, është më i mençur e me tërheqës se majmuni më i mençur.
Pisarevi


Më mirë e njeh budallai shtëpinë e vet, se i mençuri shtëpinë e huaj.
Spanjolle


Kush nuk e vlerëson veten nuk është i lumtur, e kush e vlerëson është budalla.
Mopasani


Në qoftë se çon nëntë budallenj për të belerë diçka, ti je i dhjeti.
Tuholski


Njeriu i mençur i mëson dhjetë gjëra dhe beson njërën; budallai mëson një gjë dhe beson se di dhjetë.
Novalisi


Te puthësh në errësirë, të flesh në diell,të hash në qetësi,ja tri budallallëqe.
Ojeti


Kush nuk do gruan, verën dhe poezinë mbetet tërë jetën budalla.
Luteri


Budallai është budalla, kur dëshiron të bëhet më i mençur.
Hiçkoku


Gazetaria eshtë profesion tepër interesant, por duhet të braktiset me kohë.
Çerçili


Gazetari është i vetmi shkrimtar, i cili kur merr lapsin nuk shpreson pavdekshmërinë.
Ojeti


Gazetaria është krijimtari në duar të shpejta.
Arnoldi


Gazetari i dobët nuk është filozof.
Tuholski


Publiku i keq dëshiron gazeta të këqija.
Ibseni


Lexuesit hyjnë në gazeta si në banjo të nxehta.
Makluani


As teologët që predikojnë në kishë, as oratorët në parlament, as profesorët në shkollë nuk kanë aq ndikim sa ka shtypi.
Vyn Tuholski


Nuk kam asgjë për doganë, përveç gjenialitetit.
Uajldi


Të gjithë të mëdhenjtë janë modestë.
Lessingu
Njerëzit gjeni i kanë biografitë më të shkurtëra. Familjet e tyre nuk mund të thonë asgjë për ta.
Tuvimi


Gjeni është ai që zgjidh probleme, të cilat nuk kemi ditur se ekzistojnë.
Grasi


Posa dyshoj në gjenialitetin tim bëj ndonjë marrëzi, të cilën bota e quan gjenialitet.
Dali


Talenti punon e gjeniu krijon.
Shumani


Kryelartësia e të vegjëlve shprehet në të folurit e pareshtur për vetveten, kurse madhështia e të mëdhenjve në faktin se ata kurrë nuk flasin për vete.
Volteri


Mundet miu edhe të jetë gjeni, por po të jetë në kurthë, mbaroi puna e tij.
Kërlezha


Gjeniu i ngjan çdokujt, e atij askush.
Balzaku


Kokat më të fuqishme të botës shpesh janë ato nga të cilat bota e zëshme dëgjon më së paku.
Uordsvorti


Më mirë të kesh një historian se dhjetë gjeneralë. Me gjeneralët mund të mos humbasësh luftën, por me historianë i fiton të gjitha betejat.
Kallamata


Çka do të shkruajë historia? Historia, zotëri, do të gënjejë si zakonisht.
Shoi


Historia e botës është vetëm biografia e njerëzve të mëdhenj.
Raseli


Historia e një morri dhe historia e Aleksandrit të Madh mund të jenë njësoj interesante për literaturë.
Floberi


Talenti i historianëve ka të bëjë me atë që të krijojnë një tërësi të vërtetë nga dromcat pjesërisht të vërteta.
Renani


Historinë mund ta krijojë çdokush, por ta shkruajë vetëm njeriu i madh.
Uajldi


Kritiku duhet të thotë vetëm të vërtetën. Mirëpo, më parë, këtë të vërtetë duhet ta njohë mirë.
Renardi


Ku e heton se kritika nuk shkruan budallallëqe për ty, mos shkruaj më. Do të thotë, ke filluar të biesh dhe të përsëritesh, e kjo është fillimi i mbarimit.
Ibseni


Ne jemi të gatshëm të bëjmë vetëkritikë, por me kusht që askush të pajtohet me ne lidhur me këtë.
Ebner-Eshenbahu


Letërsia është republikë ku çdokush do që të jetë mbret.
Kestneri


Letërsia nuk e ka pasuruar botën vetëm duke i dhënë libra, por duke zhvilluar një tip të ri të njeriut-shkrim-tarin.
Borhesi


Frymëzimin nuk e kemi çdoherë para duarve. Pse të shkruajmë pra edhe kur nuk e kemi fare.
Gribojedovi


Tregomëni trimin, unë do ta shkruaj tragjedinë.
O'Henri


Punoni, kryeni, publikoni.
Faradeji


Drama jeton vetëm në skenë. Pa skenë ajo është si shpirti pa trup.
Gogoli


Ka nja njëzet a tridhjetë kryevepra letrare, të cilat njeriu s'duhet të vdesë para se t'i këndojë.
Noli


Leximi e ushqen mendjen.
Seneka


Njeriu s'bëhet i mirë dhe i mësuar nëse lexon shumën, por nëse lexon shumë e shpesh gjera të mira.
Lorka


Leximi për mendjen është si gjimnastika për trupin.
Stali


Lexoni! Mos lejoni që t'u kalojë as një ditë e jetës suaj pa lexuar, të paktën një faqe nga libri i ri.
Paustovski


I kam frikën njeriut që ka lexuar një libër.
Latine


Si s'lexojnë libra, njerëzit s'mendojnë.
Didro


Ai që mban shënime gjatë leximit, ka lexuar dy herë.
Latine


Mos fol për atë që ke lexuar, por për atë që ke kuptuar.
Azerbejxhane


Të lexosh e te mos kuptosh, kjo është si të shkosh në gjueti e të mos gjuash asgjë.
Goldoni


Libri që nuk meriton të lexohet dy herë, nuk vlen të lexohet as edhe një herë.
Bushi


Unë jam pjesë e çdo gjëje që kam ndeshur në jetë, së këndejmi jam edhe pjesë e asaj që kam lexuar.
Tenisoni


Leximi i librave të mirë është një lloj bisedimi me njerëzit më të mirë të kohërave të kalura (autorëve të librave), një lloj bisedimi me ç'rast na komunikojnë mendimet e tyre më të mira.
Dekarti


Të lexojmë, të ecim një hap me njerëzimin, me mendjet e tij më të ndritura, ku hyjnë edhe shkrimtarët më të mirë, me përparimtarë, të kaluar e bashkëkohës.
Elyari


Ndonjëherë lexuesit ndahen nga librat tërësisht të transformuar.
Hygo


Njerëzit e rëndomtë dinë pak se sa kohë dhe ç'përpjekje i duhen njeriut për të mësuar leximin. Kam tetëdhjetë vjet që lexoj dhe ende nuk e mësova.
Gëte


Kur lexoj librin interesant mund të harroj çdo gjë rreth e rrotull dhe të zhytem në lumturi.
Momsoni


Zbavitja më e bukur për njerinë është leximi, shoku më i mirë libri.
S.Fmshëri


Libri është mikeshë e zemrës.
Lavica


Shpesh mund të konstatosh se libri është shok më i mirë se njeriu.
Setembrini


Libri është pykë që duhet të thyejë akullin e detit në ne.
Kafka


Ka libra prej të cilave mësojmë gjithçka, por në fund nuk kuptojmë asgjë.
Gëte


Mjaft vlerë ka ari, por vlera e librit ia kalon arit.
Kineze
Asnjëherë nuk e ve emrin tim në librat që blej, para se t'i lexoj ato, sepse vetëm atëhere mund të them se janë të miat.
Dosi


Sikur të botoheshin vetëm librat e dobishëm, të tillë do të kishte së paku njëqind herë më pak.
Volteri


Çdo libër ka fatin e vet.
Latine


Librat janë si miqtë: duhet të jenë të mirë, por pak.
Strindbergu


Dhoma pa libra është e ngjashme me trupin pa shpirt.
Ciceroni


Botën e zbulova përmes librave.
Sartri


Libri është i mirë në rast se autori thotë vetëm atë që duhet dhe ashtu si duhet.
Aristoteli


Libri në përgjithësi është rrugë nga e keqja kah e mira, nga padrejtësia kah e drejta, nga pavërteta kah e vërteta, nga nata kah dita.
Hygo


Libri i mirë është pikërisht një lloj bisede me një të mençur. Lexuesi mëson nga ai shumë gjëra të dishme, aftësohet për të njohur realitetin dhe për të kuptuar jetën.
TolstoiMe libër bëhesh më i mirë.
Gonçarovi


Të mos kesh libra është shkalla më e lartë e mjerimit. Mos e sjell veten në këtë pozitë.
Raskini


Libri me porosi e shpëton njeriun nga padituria, kurse libri i bukur e shpëton njeriun nga vrazhdësia dhe banaliteti.
Çernishevski


Disa libra janë harruar pa e merituar këtë, asnjë libër nuk është mbajtur në mend pa meritë.
Audeni


Sa më tepër që njihemi me libra, aq më i vogël bëhet rrethi i njerëzve me të cilët dëshirojmë të rrimë.
Fojerbahu


I kam inat librat! Na mësojnë të flasim për gjërat që s'i kemi ditur.
Ruso


Në jetë pata vetëm një mik të vërtetë dhe të sinqertë: librin.
Volteri


Çdo gjë të mirë në jetë e mësova nga librat.
Gorki


Libri është më i vlefshëm se përmendorja e stolisur me piktura, reliev apo gravura, meqë ai ngre përmendore në zemrën e atij që e lexon.
Mbishkrim i lashtë egjiptian


Disa libra duhet të shijohen, disa të tjerë të gëlliten, kurse disa vetëm të përtypen dhe të treten.
Bekoni


Eshtë e pamundur të shkruash libër të mirë pa shkruar më parë ca më të dobët.
Shoi


Librat e mi janë ujë, librat e gjenive të mëdhenj janë verë. Të gjithë pinë ujë.
Tueni
Librat janë ushqim i djalërisë, zbavitje e pleqërisë, stoli e përparimit, mburojë dhe prehje në mundime, dritë në shtëpinë e errët, shokë ditën, natën, në ndjenja dhe në udhëtim.
Ciceroni


Dikur janë shkruar libra, ndërsa tani vetëm fragmente librash. Kur u hëngër buka, mbetën vetëm thërmitë.
Dosi


Më shumë dua librat se fronin mbretëror.
Shekspiri
Autori krijon librin, shoqëria e aksepton ose e refuzon atë. Krijuesi i librit është autori, krijuesi i fatit të tij është shoqëria.
Hygo


Librat e mirë janë si ato vasha bujare dhe të zgjuara, të cilat s'ia dhurojnë zemrën secilit.
Fojerbahu.


Libri është gjë e madhe nëse njeriu di ta shfrytëzojë.
Bloku


Nuk ka libër që është aq i keq sa të mos na hynte sadopak në punë.
Pliniu i Ri


Nëse një libër vlen të lexohet, atëher vlen edhe të blihet Raskini


Librat janë pasuri e grumbulluar e botës, trashëgimi dinjitoze e brezave dhe e popujve.
Toro


Nuk ka libra të moralshëm dhe të pamoralshëm. Librat janë shkruar mirë ose të shkruar keq. Kjo është e tëra.
Vilde


Muzika është e vetmja gjuhë universale.
Rogjersi


Muzika është art i zemrës dhe, si e tillë, ajo i drejtohet direkt zemrës.
Hegeli

Muzikën e konsideroj rrënjë të të gjitha arteve.
Klajsti


Gjithmonë e kam ndjekur muzikën dhe nuk e kuptoj sesi dikush mund të mirret për njeri të arsimuar po qe se nuk e njeh muzikën.
Markezi


Në natyrë nuk mund të hasim asgjë më të bukur dhe më të përkryer se muzika. Ajo futet thellë në zemrën e njeriut.
Kogoji


Muzika çdoherë ka qenë ushqim i dashurisë, kurse dashuria ushqim për muzikën.
Moxarti


Muzika është gjuhë botërore që s'duhet përkthyer.
Auerbahu


Atje ku ndërprehet biseda, atje fillon muzika.
Hofinan


Mos u bëj poet nëse s'mund të vdesësh për secilin varg, për secilën fjalë.
A.Shkreli


Poetët fillojnë të jetojnë vetëm atëhere kur vdesin.
Petrarka


Më mirë është poet pa publik, sesa publik pa poet.
Zilahi


Poeti nuk mund t'u sjellë porosi të tjerëve, në qoftë se nuk është vetë më tepër njeri se ata.
Karlajli


Poetët janë shqisat, kurse filozofët intelekti i gjinisë njerëzore.
Viko


Njeriu bëhet poet atëhere, kur është në gjendje ta thotë atë që do dhe që duhet ta thotë.
Stendali


Poezia është gjuha amnore e racës njerëzore.
Helderi


Të merresh me poezi është punë e kotë, po qe se si poet i shmangesh punës.
Pushkini


Poezia ka më tepër karakter rinor, kurse filozofia pleqëror.
Shopenhaueri


Shpirti i një populli pasqyrohet në poezinë e tij më mirë se në çdo formë tjetër të artit.
Boske


Shkenca është forcë.
Bekoni


Çdo përparim i madh në shkencë rrjedh nga imagjinata e re, e guximshme.
Deveji


Jeta i cakton qëllimet shkencës, kurse shkenca ndriçon rrugët e jetës.
Mihalovski


Shkenca ka për detyrë t'i sigurojë njeriut sundimin mbi natyrën.
Bekoni


Shkenca nuk ka dimensione morale, ajo është si thika: nëse i pret kirurgut dhe vrasësit, atëhere secili prej tyre do ta përdorë në mënyrën e vet.
Brauni


Detyrë morale e shkrimtarit nuk është që të flasë siç i pëlqen dikujt, por siç është e vërteta.
Qosja


Sa më të mirë që të jenë shkrimtarët aq më pak flasin për veprat e tyre.
Hemingfuei


Shkrimtari ka vetëm një mësues: lexuesit.
Gogoli


Shkrimtari nuk shkruan më tepër se ç'flet goja e njeriut.
Bokaçio


Shkrimtarët më të mëdhenj shfaqen pikërisht në kohën e krizave më të ashpra shoqërore.
Lunaçarski


Shkrimtarët e mëdhenj vdesin dy herë: një herë si njerëz e së dyti si shkrimtarë të mëdhenj.
Valeti


Në qoftë se lexuesi nuk e njeh shkrimtarin, fajtor për të është shkrimtari, e jo lexuesi.
Ilfi


Çdo qyqarësi, çdo turpërim për shkrimtarin është mëkat. Guximi i tij qëndron në shprehjen. Edhe po qe se për të do të bartë përgjegjësi, ai patjetër duhet të flasë.
Kaneti


Shkrimtarët farkëtohen në padrejtësi, njëlloj siç farkëtohet një shpatë.
Heminguei


Shkrimtari duhet të ketë më pak perspektivë precize dhe të caktuar sesa politikani, ai duhet të jetë më pak "sektar".
Gramsh


Para se të mësoni të shkruani, mësoni të mendoni.
Boalo


Shkrimtari i talentuar mund të shkruajë atë që mendon e të mos e fyejë shtetin.
Borhesi


Shkrimtari patjetër duhet të evitojë gazetarinë për shkak të punës krijuese dhe jetësore.
Heminguei


Nëse përpiqet, shkrimtari mund të edukojë shumë lexues.
Heminguei


Vepra, e jo fjalë.
Latine


Secilën vepër tënde kryeje si të ishte fjala për veprën e fundit jetësore.
Marko


Veprat njerëzore i vlerësojmë sipas asaj se sa na ofrojnë kënaqësi, apo sa na shkaktojnë dhembje.
Fransi


Si do të njohësh vetveten? Duke e shikuar asesi, por duke vepruar. Orvatu të kryesh detyrën, obligimin tënd, dhe menjëherë do të shohësh sa vlen.
Gëte


Që të kryejmë vepra të mëdha duhet të jetojmë si të mos vdisnim kurrë.
Vavennafgu


Besimi dëshmohet me vepër e jo me fjalë.
Dekarti


Shpirti i njeriut ka net të gjata që t'i rrënojë veprat e ditës.
Verneri


Njeriu fotografon vetveten me veprat e veta.
Shileri


Shumica e përpiluesve të vargjeve dhe aforizmave u ngjajnë njerëzve që hanë qershi: njëherë i zgjedhin më të mirat, kurse në fund i hanë të gjitha.
Shamfori


Aforizmi i vërtetë është gjithësia në një pikë ujë.
Keseli


Grumbullimi i anekdotave dhe maksimave për një njeri me famë është pasuria më e madhe, nëse ato të parat di t'i fusë në bisedë në vend të duhur dhe nëse të dytat i kujtohen në momentin e duhur.
Gëte


Aforizmi shkëlqen dhe shquhet me shkurtësi.
IrzkikovskiAforizëm është mendimi i koncentruar. Në botën e mendimeve është si poezia në letërsi.
Vidmari


Aforizmi nuk duhet të jetë i vërtetë, por duhet t'i japë krahë të vërtetës.
Kmusi


Fjala e ëmbël thërret miq, ajo zbut, pajton armiq.
Shqife


Telegrami është i vetmi rast ku numërohen fjalët në vend të veprave.
Likoku


Po ta lejoni cilindo njeri të flasë së tepërmi, edhe ai do të fitonte besimtarë.
Stivensoni


Nuk ka gjë më të vështirë në botë se mjeshtëria e fjalëve.
Gorki


Kur njeriu flet shumë, thotë edhe diç që nuk është dashur ta thoshte.
Konjuçi


Ata që dinë të flasin, flasin shkurt.
Dostojevski


Sikur të bliheshin fjalët, më pak do të flitnin.
Tomaseo


Sado i mençur të jetë njeriu kur flet shumë, në fund, nuk e ie pa e thënë ndonjë marri.
Dyma


Ka njerëz që flasin, flasin e flasin, derisa arrijnë më në fund edhe të thonë diç.
Gitri


Pusho së foluri mu atëherë kur sheh se ke filluar të nxehesh vetë, ose ai me të cilin bisedon. Fjala e pathënë është flori.
TolstoiFjala e thënë në kohën e duhur është mollë në gotën e argjendtë.
Solomoni


Vlerëso fjalët! Çdonjera prej tyre mund të bëhet e fundit për ty.
Leci


Më mirë është t'u besojmë syve tanë, se fjalëve të huaja.
Tajmuri


Kush flet shumë, ose di shumë, ose gënjen shumë.
Heltaji


Njerëzve duhet t'u flitet me zë të lartë: masa i dëgjon të zëshmit.
Guareski


Kush flet ç'dëshiron, duhet të dëgjojë edhe atë që nuk e dëshiron.
Tajmuri


Mos u besoni fjalëve, as tuajave as të huajave, besoniu vetëm veprave tuaja dhe të huaja.
Tolstoi


Sikur njerëzit të flisnin vetëm çfarë dinë dhe çfarë kuptojnë, ata mbase as që do të flisnin fare.
Molieri
Fjalët u ngjajnë rrezeve të rentgenit: po t'i përdorim si duhet, ato depërtojnë gjithkah.
Haksli


Fjala është grua shtatzënë që lind viganë. Fjala na bashkon me yjet dhe majmunët.
Kerlezha


Nëse fjalën s'e thua dot në shesh se ke drojë, mos e thuaj as pas nesh.
Saadi


Kurrë mos i dëgjoni ata që flasin keq për të tjerët, e mirë për ty.
TolstoiKur njëqind vetë flasin të njëjtën gjë, atëherë, ajo është ose Vox Dei (zëri i zotit),ose marri e madhe.
Irzhikovski


Shikimet e njerëzve u ngjajnë peshqve; ata e hanë njeri-tjetrin. Edhe fjalët shëmbëllejnë me peshqit; fjala e madhe e gëlltit të voglën.
Arapi


Rrallëherë pendohemi pse kemi folur pak, e shpesh pse kemi folur tepër. Kjo është një e vërtetë e vjetër që e dinë të gjithë, veçse askush nuk i përmbahet.
La Bryeri


Secili që flet diç, shpesh e hesht atë më të mirën
Ludvigu


Është lehtë të flasësh kur ke ç'të thuash, mirëpo vështirë është ç'të thuash, kur duhet të flasësh.
Elioti


Përdorimi më i mirë i fjalëve është heshtja e plotë.
Tagora


Të bësh një hap përpara, të thuash një fjalë të re, kjo i frikëson njerëzit më së shumti.
Dostojevski


Në botë nuk ka torturë më të madhe se tortura me fjalë.
Nadsoni


Fol vetëm për atë që e ke të qartë, ndryshe hesht.
Tolstoi


Njerëzit na kuptojnë më mirë kur u flasim pak.
Strindbergu


Fjalët janë thumba për të varur idetë.
LondoniGjuha ruhet, atje ku shkruhet.
Shqipe
Gjuha nuk ka eshtra, por i thyen eshtrat.
Bullgare


Të ndiejmë mundemi vetëm në gjuhën amtare, të mendojmë edhe në ndonjë gjuhë tjetër.
Elioti


Ai që zotëron gjuhën e vet vlen më tepër se ai që pushton një qytet.
Një mendimtar i lashtë


Njeriu që nuk i di gjuhët e huaja, nuk di asgjë për gjuhën e vet.
Gëte


Oratoria është art i mashtrimit.
Montenji


Oratoria duhet të ketë parasysh tri gjëra: çka flet, kujt i flet dhe si flet.
Ciceron i


Vetia e oratorit të mirë është të heshtë kur nuk e dëgjojnë me ëndje.
Luteri


Oratori duhet të jetë i mrekullueshëm, në të kundërtën ngjall mërzi dhe tallje.
Seldeni


Derisa të martohet i mençuri, budallasë i bahen fëmijët çobanë.
SbqipeGjuha dhe zemra nuk duhet të kenë kundërthënie.
Azerbejxhane


Mos u marto për të holla, ato mund të huazohen lehtë.
Skoceze


Martoje djalin kur të duash, por vajzën fejoje kur të mundesh.
Kroate


Pema gjykohet nga prodhimi, njeriu nga veprat.
Afrikane


Çdo njeri i lumtur është i bukur.
Irlandeze


Lumi i thellë rrjedh qetë qetë, njeriu i mençur flet ngadalë.
Kineze


Për një fjalë goje njeriu del i mençur dhe për një fjalë i marrë.
Amerikane


Derisa njeriu ka kokën mbi shpatulla, për të nuk është e humbur asgjë.
Vietnameze


Njerëzit vlerësohen sipas suksesit të tyre, e jo sipas meritave.
Persiane


Të quhesh njeri është e lehtë, të jesh njeri është e vështirë.
Afnkane


Bashkë në qoftë se jetojnë gjatë, shtazët duhen mes veti, kurse njerëzit urrehen.
Kineze


Mali nuk ka nevojë për mal, por njeriu ka nevojë për njeri.
Baske


Njeriu i gëzuar është si dielli, shndrit atje ku depërton.
Turke

Kush nuk është i mençur zemrën e ka në gjuhë, e kush është i mençur gjuhën e ka në zemër.
Jordaneze


Po qe se dajaku do të bënte dikë të mençur, atëherë më të mençurit do të ishin buajt.
Madagaskarese


Gënjeshtra ka shtatë variante të ndryshme, ndërsa e vërteta vetëm një.
Afrikane
Kush ankohet shumë për dele, ndodh që humb lopën.
Holandeze


Kur të jesh në zor edhe thiu të bëhet dajë.
Shqipe


As mos e merr kafshatën e madhe, as mos fol ndonjë fjalë të madhe.
Greke


Ujku e mbron delen nga dhelpra për ta ngrënë vetë.
Bullgare


Nderi dhe autoriteti as nuk blihen, as nuk huazohen.
Gjermane


Kush premton shumë, nuk bën asgjë.
Hungareze


I shëndoshi ka njëmijë dëshira, i sëmuri vetëm një: të jetë i shëndoshë.
Sllovene


Kush blen ç'nuk i duhet, në fund shet edhe ç'i duhet.
Rome


Kush thotë se ka mjaft kohë, vonohet.
HolandezeTë lavdëruarit e vetvetes është fillimi i turpit.
Japoneze


Buka e të varfërit është më e ëmbël se e të pasurit. Atë e ëmbëlson uria.
Indiane


Siguria më e mirë për t'u mbrojtur nga të këqijat është kujdesi dhe maturia.
Malajzeze


Mençuria nuk banon vetëm në një shtëpi.
Afrikane


Puno si skllav, por ushqehu si lord.
Shqipe

Ndonjëherë edhe djalli e thotë të vërtetën.
Spanjolle


Kush s'ka fëmijë, s'ka dritë në sytë e tij.
Persiane


Në shtëpinë e të varurit mos e përmend litarin
Zviceriane


Më mirë pa një sy, se sa pa dy sy.
Gjermane


Miqtë e vërtetë janë të rrallë.
Latine


Fatin nuk e njeh me kokë, por me zemër
Norvegjeze


Ushqeje qenin se nuk të leh.
Bullgare


Për miun maca është luan.
Shqipe

Dora që jep është gjithnjë mbi dorën që merr.
Spanjolle


Ai që vdes për atdhe, ka jetuar mjaft.
Spanjolle


Kush do që të ngrohet në pleqëri, le të ndërtojë vetë një stufë në rini.
Gjermane


Janë tri lloje fatkeqësish: në fëmijëri të humbësh babanë, në burrëri gruan dhe në pleqëri të jetosh pa djalë.
Kineze


Kush nuk e ka provuar atë që është e hidhur nuk di çka është e ëmbël.
Rumune


Kush vjedh një ve, vjedh edhe delen.
Greke


Kryelartësia është kushërirë e paditurisë.
Kineze


I marrë është ai që nuk di të fshehë mençurinë.
Indiane


Kush përkulet para njerit, i tregon shpinën tjetrit.
Turke


Mos u frikëso në qoftë se mëson dhe punon ngadalë, por frikësoju në qoftë se rri kot.
Kineze


Më turp është të mos përpiqesh të dalësh nga balta, se sa që je futur në të.
Italiane


Kush vrapon pas shumë lepujve, nuk zë asnjë.
GrekeMysafirëve dhe peshqve pas tri netëve fillon t'u vijë erë e keqe.
Angleze


Njëqind miq janë pak, një armik është tepër.
Islandeze


Në qoftë se dish shumë, më shumë fat do të kesh.
Burmane

Kur do njeriu të rrahë një qen, gurë gjen gjithnjë.
Belge

Mos i flak këpucët e vjetra, para se t'i blesh të rejat.
Flamane

Peshqit e vjetër, para se ta përpijnë ushqimin, mirë e mirë e përtypin
Suedeze

Dituria e paktë është më e rrezikshme se padituria.
Boliviane

Të fuqishmit i mund turpi, kurse të dobëtit frika.
Madagaskarase

Më mirë një shishe verë gjatë jetës, se tri shishe pas vdekjes.
Koreane

Proverbat janë stoli e bisedës.
Persiane

Me shokë të mirë edhe në kohë të vështira kalohet mirë.
Arabe

Të jesh shok me të gjithë, ose të mos kesh asnjë shok, e njëjtë është.
Spanjolle

Kur s'je mirë qaj, mirëpo lotët të të mos bien në tokë se mund të ndoten.
Algjeriane

Më mirë me të mençurin të qash, se sa me budallain të këndosh.
Sllovene

Gënjeshtra mund të shkaktojë dhembje njëqind herë më të madhe se shigjeta.
Mozambikane

Fjal te Urta 7

ATDHEU


Kush ka vdekur për atdhe, nuk ka vdekur por ka le.

Shqipe

Jetoni për Shqipëri dhe vdisni për të.

N.Frashëri

Dashuria për atdheun është topi që shkatërron kalatë më të forta dhe kalaja që mund t'u qëndrojë topave më të fortë.
S.Frashëri


Nuk vlen asgjë të dashurosh, nëse vajtimi i vendit tënd nuk prek zemrën tënde.
Elyari


Mos pyet se ç'do të bëjë atdheu për ty, pyet me gëzim ç'mund të bësh ti për të.
Kenedi


Më mirë të jetosh keq ne atdhe, se sa mirë e në vend të huaj.
Indiane


Një dimër në atdhe është më i ëmbël se njëqind pranvera në dhe të huaj.
Greke


Në qoftë se dëshironi ta njihni dhe ta doni atdheun tuaj, shkoni në të huajin.
Berne


Nuk e braktis atdheu njerinë, por njeriu atdheun.
Bloku


Është kënaqësi dhe nder të vdesësh për atdhe! Edhe më kënaqësi është të jetosh për të.
Horaci


Edhe më i merituari i ka më shumë borxh atdheut, sesa atdheu atij.
Burkhardi


Kush nuk i takon atdheut të vet, nuk i takon as njerëzimit.
BjelinskiAtdheu është si familja: vlerën ia njohim vetëm atëherë kur e humbim.
Floberi


Nuk jam i sigurt se a mund t'i dua në jetë dy gra, por jam i sigurt se nuk mund t'i dua dy atdhe.
Stendali


Tymi në atdhe është më i mirë, se sa zjarri në dhe të huaj.
Greke


Njeriu nuk lind për veten e vet, por për atdheun.
Ciceroni


O, kurrë mos u lodh për ndihmën që i jep atdheut.
Euripidi


Të vdesësh për atdhe, kjo është punë mbretërish.
Volteri


Durimi është nëna e të mirës.
Servantesi


Kush nuk është i gatshëm të durojë, të mos lindë me gëzim.
Shopenhaueri


Sa të varfër janë ata që s'kanë durim.
Shekspiri


Njeriu pa durim është si llampa pa vajguri.
Segovin


Të gjithë ne kemi fuqi të mjaftueshme t'i durojmë problemet e huaja.
Beketi


Megjithatë, ekziston kufiri kur durimi pushon së qënuri virtyt.
Burke


Durimi është shkathtësia e të shpresuarit.
Vovenargu

Vjen dita.
Homeri


Liria është thelbi i shpirtit dhe i mendjes; aty ku s'ka liri, mendja dhe shpirti thahen si bima pa ujë.
S.Frashëri


Te liria s'arrihet nëpër lule po nëpër vuajtje e mundime të gjata.
Qosja


Liria njerëzore nuk është vetëm çështje private, por ajo nuk është asgjë nëse nuk është edhe çështje private.
Markuzeu


Liria është frut që duhet vjelur përditë, ndryshe kalbet.
Filipsi


Për dashuri jap jetën, për liri jap dashurinë.
Petëfi


Paqja nuk mund të ruhet kur disa janë të skllavëruar, e disa të lirë .
Kanti


Skllavëria më e madhe është të mos kesh liri, e të mos konsiderohesh i lirë.
Gëte


Në qoftë se edhe një mijë herë bie, provo të ngrihesh edhe një herë.
Lao Ce


Jam betuar në altarin e Perëndisë se do të jem armik i çdo lloj tiranie.
Uashingtoni


Më parë do vdekur në këmbë, se sa të jetojmë në gjunjë.
Ruzvelti


Lufta nuk evitohet në qoftë se nuk evitohen mendimet për luftën.
Bjemsoni


Lufta është e keqe dhe kushdo që thotë të kundërtën, është gënjeshtar.
Heminguei


Nuk ka veprim më jorentabël se lufta.
Çerçilli


Paqja është koha kur djemtë varrosin etërit, kurse lufta kur etërit varrosin djemtë.
Herodoti


Më mirë është të luftosh dhe ta humbësh betejën, se sa të mos luftosh asnjëherë.
Hegeli


Nuk ka këshillë më të keqe nga ajo që të shtyn të mohosh kombin tënd.
N.Veqilharxhi


Për njeriun mund të mos ketë rrugëdalje në histori, për popullin rrugëdalje ka gjithmonë.
Qosja,


Njerëzit vdesin, populli është i pavdekshëm.
Xoxa


Perëndia s'do ta ndryshojë dot gjendjen e vështirë të një populli përderisa ai popull të mos ndryshojë vetveten.
Kurani


Populli është i madh kur jep njerëz të mëdhenj.
Duhameli


Populli, gjithsesi, është më i madh se Zoti.
Ataturku


Kombi që humb vetëdijen për të kalurën e tij, gradualisht humb edhe "veten" e tij.
Kundem


Populli është themeli i shtetit; sa më i fortë të jetë themeli, aq më shumë qëndron godina.
S.Frashëri


E dua aq shumë popullin tim saqë mund të jem nacionalist.
Kamy


Heshtja e popullit është vërejtje për mbretin.
Mirabo


Zemra e një burrështeti duhet të jetë në kokë.
Bondparti


Udhëheqësi nuk duhet të vrasë tigrin me duar, ai duhet të gjejë mjete për ta mbytur atë.
Konfuçi


Kur mbretin e ha lëkura, populli patjetër duhet të kruhet.
Hajne


Atje ku nuk ka dele edhe dhia quhet princeshë.
Gandi


Po ta marrë mbreti një vezë nga fshatari, ministrat e tij do të rrëmbejnë të gjitha pulat e katundit.
Saadi


Më shumë vlen një armatë gomarësh me luanin në krye, se sa një armatë luajsh me gomarin në krye.
Bonaparti


Ku nuk ka tigër edhe lepuri mund të bëhet sundimtar.
Konfuçi


Duhet t'i frkësohemi atij, të cilit i frikësohen njerëzit.
Lao Ce


Mbi ujkun e ngordhur edhe delet kërcejnë.
Servantesi


Dhjetë dervishë te varfër në një qilim flejnë për bukuri, kurse dy mbretër nuk i ze një mbretëri.
Saadi

Fjal te Urta 6

DITURIA


Sytë dhe veshët e njeriut janë dëshmitarë të këqij, nëse mendja nuk është e arsimuar.
Herakliti


Rezultati më i rendësishëm i çdo arsimimi është njohja e vetëvetes.
E. Fisheri


Arsimimi nuk është vetëm përgatitje për jetën. Ai është vetë jeta.
Deveji


Arsimimi është bimë e tmerrshme që nuk qet gjethe dhe nuk lulëzon, në qoftë se nuk e ujisim me lot e gjak.
Grafi


Hapja e një shkolle, mbyllja e një burgu.
Hygo


Ku s'ka bukë s'ka arsim, por nëse s'ka arsim s'ka as bukë.
Hebreje


Mos iu frikëso të arsimuarit, as të paarsimuarit, por vetëm të gjysmarsimuarit.
Kurani


Atë që dimë është një pikë uji, atë që nuk e dimë është një det.
Njutoni


Vetëm këtë di, se asgjë nuk di.
Sokrati


Më i dituri është ai që nuk mendon fare se mund të jetë ai.
Boalo


E dimë ç'jemi, por nuk dimë ç'mund të bëhemi.
Sbekspiri


Ai që nuk di flet; ai që di heshtë.
Lao CeDituria e bën njeriun të lirë, por jo edhe të lumtur.
Reinarku


Dituria mund të fitohet duke shfletuar libra e libra, por nëse nuk përdoren drejt, mund të mbeten pemë pa frute.
Lihtenbergu


Dituria arrihet duke vuajtur dhe bëhet ligj i jetës e mjet i shpëtimit.
Eskili


Asnjë dijetar s'ka dëshiruar kurrë të jetë më i ri se ç'është.
Suifti


Dëgjimi është fillimi i çdo urtësie
Hegeli
Ai që di më së shumti, beson më së paku
Italiane


Të dinë se e di atë që e dinë dhe se nuk e dine atë që nuk e dinë, ja ku qëndron dituria.
Lao Ce


Askush nuk e dëshmon më mirë mosdijen e vet se ai që nis të flasë para se të përfundojë fjalën tjetri.
Briani


Nuk është me rendësi që njeriu të dijë shumë gjëra, por të dijë t'i shfrytëzojë të dobishmet.
Tenisoni


Vetëm i padishmi është armik i dijes.
Avercki


Kurrkush nuk di gjithçka, por është turp dhe e dëmshme të shtiret se di atë që nuk e di.
Tolstoi


Dituria është pasuri që fitohet me përvojë dhe synon vazhdimisht kah e përgjithshmja.
Gëte


Mos u angazho të dish çdo gjë, që të mos mbetesh gjysmak.
Demokriti


Dituria është helm që në doza të mëdha shëron, kurse në të vogla mbyt.
Menjuhini


Dituria nuk është asgjë tjetër veç një shkencë për fatin.
Ciceroni


I padituri është ai që nuk di sot ç'nuk kemi ditur dje.
Nestroji


Nuk jam budalla t'i di të gjitha.
Didro


Të dish shumë do të thotë të plakesh para kohe.
Ruse


Nuk është e lejuar të dihet gjithçka.
Latine


Duhet të mësosh shumë që të dish pak.
Monteskie


Dinakëria është çështje e instinktit, që e ka edhe dhelpra, kurse mençuria është cilësia më e lartë e njeriut.
Qosja


I mençuri është i liruar prej te.gjitha afekteve, mbasi nuk bije në hijen dhe fuqinë e tyre.
Aristoteli


Më mençuri është të lakohesh, sesa të thyhesh.
Fmnceze


Dinakëria është armë e malokut, kurse mençuria armë e njeriut të kulturuar.
HeraklitiAi që është i mençur dhe i ditur flet vetëm atëherë, kur gjithë ata që janë rreth tij heshtin.
Saadi
Çdokush ka mendime të marra, por i mençuri hesht.
Bushi


Vetëm i mençuri është i lirë.
Ciceroni


I mençuri rrallë është dinak.
Ebner-Eshenbahu


Të dish shumë gjëra nuk do të thotë të jesh i mençur.
Herakliti


Askush nuk mund të bëhet i mençur me stomak të zbrazët.
T.S.Elioti


Mësimi është ndiçim.
Japoneze


Kush i përkushtohet mësimit, bëhet nga dita në ditë më i madh.
Lao Ce


Më mirë të mësosh diçka të panevojshme, se asgjë.
Seneka


Mos mendo se je i mirë, në qoftë se je më i miri ndër më budallenjtë.
Latine


Mësimi është hapi i parë, jeta është hapi i dytë.
Shileri


Mëso gjërat e mira, të këqijat mësohen vetëvetiu.
Ruse


Kush dëshiron të mësojë diçka gjen mënyrën; kush nuk dëshiron të mësojë, gjen arsyen.
Pikaso

Ata që dëshirojnë të mësojnë diçka, asnjëherë nuk janë pa punë.
Mirabo


Mos mëso për shkollë, por për jetë.
Seneka


Mundohu të njohësh gjithçka, e për asgjë të të mos njohin të tjerët.
Fareli


Ai që të ka mësuar një ditë,mbetet përgjithmonë babai yt.
Kineze

Fjal te Urta 5

MORALI

Në çdo bestytni të mençurit shkojnë pas budallenjve.
Bekoni
Bestytnia është poezia e jetës.
Gëte
Nuk ka bestytni, që nuk ka lindur nga ndonjë nevojë.
A.Grafi
Më trim e më i fortë është ai që lufton kundër padrejtësisë, sesa ai që bën padrejtësinë.
Barleti
Drejtësia është e vërteta në aksion.
Zkuberti
Lehtë është të jesh i mirë, vështirë është të jesh i drejtë.
Hygo
Ku ka gjyqe, ka edhe padrejtësi.
Gorki
E drejta s'mund të jetë kurrë e të dy palëve, ajo i përket vetëm njërës.
Eskili
Sulmuesi nuk është gjithmonë fajtor, kurse viktima nuk është gjithmonë e pafajshme.
Shulci
Kur diskutoj me veten time çdoherë kam të drejtë.
Hasheku
Të mos ishin njerëzit e këqinj, nuk do të ishin gjykatësit e mirë.
Dikensi
Asgjë nuk është më banale se padrejtësia dhe vuajtja.
Cankari
Nuk mund të jesh i drejtë nëse nuk je i njerëzishëm.
Vonenargu
Kush bën keq është më fatkeq se ai që e pëson.
Demokriti
Nëse diçka është e drejtë, do kryer pa marrë parasysh arsyet e shumta për të hequr dorë nga kryerja e saj.
M.Kyri
Dashuria dhe urrejtja ia ndryshojnë fytyrën drejtësisë.
Paskali
Sharjet janë argument për ata që nuk kanë të drejtë.
Ruso
Asgjë nuk e lind më shumë dyshimin se kur dimë për një gjë pak.
Bekoni
Dyshimi është mjegull që i mbulon shpesh pamjet e bukura.
Ditrih
Dyshimi është çlodhja e intelektit.
Montenji
Edukimi më i mirë dhe më i dobishëm është ai që i japim vetvetes.
Montenji
As edukimi më i mirë në botë nuk të mbron nga pasionet e këqija.
Zhidi
Me edukatën e vet njeriu mund të ngrihet apo të poshtërohet.
Uatsjajana
Njeriu është krijesa më e shkëlqyeshme, prandaj edhe edukata duhet ta formojë në tërësinë e qenies së tij, ta përgatisë për jetën e përditshme, të përhershme.
Komenski
Çdo njeri i paedukuar është karrikaturë e vetvetes.
Shlegeli
Kur prindërit janë të edukuar mirë atëhere edhe fëmijët mund të lindin të edukuar.
Gëte
Edukimi i zhvillon aftësitë, por nuk i krijon ato.
Volteri
Njeriu i paedukuar njihet në çastin kur e nderojnë, ndërsa i edukuari atëhere kur nuk nderohet.
Montenji
As armiku më i madh nuk mund të sjellë më shumë dëm se edukata, e cila gjithë jetën merret si foshnjë.
Aristoteli
Dy të parët deputetë të popullit janë nënlokja dhe mësuesi.
Hygo
Qëllimi i edukatës është që trupit dhe shpirtit t'u japë tërë bukurinë dhe tërësinë që mund të kenë.
Platoni
Mirësjellja e njeriut të edukuar s'kushton asgjë, e me të blihet çdo gjë.
Montenji
Kush mbjell grurë, mendon për një vit; kush mbjell pemë, mendon për dhjetë vjet; kush edukon fëmijë mendon për njëmijë e më shumë vjet.
Kineze
I miri s'vdes kurrë.
Shqipe
Më mirë të bësh mirë e të flasin për ty keq, se sa të bësh keq e të flasin për mirë.
Veqilharxhi
Përsa i përket të keqes, kundër saj duhet luftuar, or vëlla. Përndryshe, kush e duron, ai e meriton.
H.Sulejmani
Ai që bën vepër të mirë le të heshtë, ai i cili e pranon le të flasë.
Seneka
Në botë do të bëheshin më pak të këqija, sikur e keqja të mos bëhej në emër të së mirës.
Petëfi
Në qoftë se bëni mirë, bëni për vete; në qoftë se bëni keq, ia bëni vetes.
Gandi
Ai që është i mirë në punë të këqija, i mirë është edhe në punë të mira.
Haksli
Dëshiroi të dini cilat janë tri të këqijat më të mëdha për njeriun? Ja, shkurtimisht: gruaja, zjarri dhe vërshimi.
Latine
Njeriu nuk është as engjëll. Fatkeqësia është se ai që dëshiron të bëhet engjëll rëndomë bëhet djall.
Paskali
Njeriu shpesh është i mirë vetëm se nuk ka rast të bëhet keqbërës.
Petëfi
Liria nuk zgjidhet mes të mirës dhe të keqes, ajo e shkatërron të keqen.
Paveze
Ashtu si s'mund të ketë hije pa dritë, ashtu s'mund të ketë të mirë pa të keqe.
Myse
Një e keqe bëhet ende më e keqe po të mbrohet.
Ovidi
Thuaje të vërtetën edhe në qoftë se ajo që flet nuk shkon në interesin tënd.
Muhameti
Kush kërkon të vërtetën duhet të dijë ta paraqesë.
Kineze
Duhen shumë lopata për të varrosur të vërtetën.
Gandi
Dëshmitari im kryesor që flas të vërtetën është varfëria ime.
Sokrati
Njeriu kërkon të vërtetën për ta fshehur edhe më thellë.
Leci
Eshtë vetëm një gjë që përsëritet gjithmonë dhe çdoherë është e re dhe e frutshme, kjo është e vërteta.
Lakorderi
E vërteta bëhet dogmë në çastin kur diskutojmë për të.
Çestertoni
Endrrat i kemi sepse pa to nuk do të mund të paraqesim të vërtetën.
Remarku
E vërteta që mësohet në mëngjes, në mbrëmje mund të vdesë.
Konfuçi
E vërteta gjendet diku ndërmjet të mirës dhe të keqes.
Shekspiri
E vërteta ekziston, vetëm gënjeshtra trillohet.
Braku
E vërteta ështe një, por njerëzit e quajnë me emra të ndryshëm.
Tagora
E vërteta më e hidhur është më e mirë se mashtrimi më i ëmbël.
Bjelinski
Kush dëshiron të mbrojë të pavërtetën ka arsye të veprojë i qetë dhe me sjellje "njerëzore", por kush e di se e vërteta është në anën e tij, duhet të veprojë ashpër, pa miklime.
Gëte
Më e mirë është gënjeshtra se sa hiçi.
Fadajevi
Natyra nuk e duron gënjeshtrën.
Karlaji
Edhe e vërteta tingëllon hidhur, kur del nga goja e një gënjeshtari.
Tagora
Gënjeshtrat janë aq pjellore, saqë vetëm nga njera lindin një mijë të tjera.
Gordoni
Vetëm femrat dhe mjekët e dinë sa e nevojshme është gënjeshtra.
Fransi
Çdokë mund ta gënjesh, por stomakun kurrsesi.
Seneka
Mos u pajto me gënjeshtrën, as atëherë kur të detyron shteti.
Ajnshtajni
Laritja është ushqim i veseve.
Latlne
Fjalimi laritës ke helmin e vet.
Publie Sir
Laritësi gjithmonë duhet të jetë i disponuar mirë.
Bonoparti
Ai që nuk di të dashurojë, duhet mësuar të laritet.
Gëte
Laritësi është një gjuetar, laku i tij është lajka, në këtë lak nuk bie njeriu, por ata që janë mendjezogj
Solomoni
Ta dimë se gjithë laritësit jetojnë me harxhimet e atyre që i dëgjojnë.
La Fonteni
Mënyra më e sigurt se do të mashtrohesh është, kur beson se je më dhelpërak se të tjerët,
La Roshfuko
E kundërta e të vërtetës nuk është vetëm gënjeshtra, por edhe mashtrimi.
Elohu
Nëse më mashtron një herë, atëhere ti je fajtor, por nëse më mashtron edhe për herë të dytë, atëhere vetë jam fajtor.
Arabe
Të mashtrosh mashtruesin, kjo është kënaqësi e dyfishtë.
La Fonteni
Pa mashtrimin njerëzimi do të vdiste nga mërzia e pikëllimi.
Fransi
Mund të mashtrosh një njeri të vetëm, por gjithë botën nuk e mashtron dot.
La Roshfuko
Lehtë na mashtrojnë ata që i duam.
Molieri
Ai që mashtrohet më lehtë, dorëzohet.
Plutarku
Paragjykimi është fëmija e padijes.
Hazliti
Mjegulla e paragjykimeve ka mbuluar qiellin e së vërtetës.
Sartri
Të gjith njerëzit kanë anën e vet të dobët: paragjykimet.
Lambi
Paragjykimi është mur nga i cili të gjitha kokat kthehen të përgjakura.
Nestroji
Paragjykimi nuk duhet të gjendet në kokat e atyre që janë të ftuar të luftojnë bestytnitë e të tjerëve.
Xhonsoni

Lufta për çlirimin e njeriut nuk është asgjë tjetër veçse lufta për çlirim nga paragjykimet.
Kërlezha
Aktgjykimi mund të ndryshojë, paragjykimi jo.
M.Ebner-Eshenhabu
Të drejtët premtojnë pak e veprojnë shumë, ndërsa të këqijtë premtojnë shumë e nuk bëjnë asgjë.
Talmudi
Një arë argumentash vlen më shumë se një shtet premtimesh.
Orveli
Ai që premton me vështirësi, në mënyrën më besnike i plotëson premtimet e veta.
Ruso
Pa respekt nuk ka dashuri të vërtetë.
Kanti
Kush është i prirur të humbë lehtë respektin ndaj të tjerëve, ai para së gjithash nuk respekton veten.
Bjelinski
Duhet të jetosh në mënyrë të tillë që të mund të respektosh veten.
Gorki
Të jesh i sinqertë është rol i vështirë i njeriut.
Gorki
Pak sinqeritet është gjë e rrezikshme, kurse shumë ësh-të fatale.
Uajldi
Njerëzit falin çdo gjë veç sinqeritetit.
Matoshi
Të dobëtit nuk mund të jenë të sinqertë.
La Bryeri
Eshtë rrezik të jesh i sinqertë, në qoftë se nuk je budalla.
Uajldi
Mos ia hap zemrën çdo njeriu.
Kempiski
Bëhu gjithmonë i gatshëm të thuash atë që mendon, sepse edhe njeriu i poshtër do të të shmanget.
Blejki

JETA

I desha gratë dhe jetën, të gjitha i fala për atdheun.
Gaga


Njeri që deshi të bënte mirë, por kurrë nuk arriti të bënte asgjë.
Rudofil


Këtu pushon Pironi, një kurrkush, që s'arriti të bëhej as akademik.
Pironi


Fort po çuditem pse vdekja mendoi për mua, se unë asnjëherë nuk e kam kujtuar atë.
Renie


O udhëtar, tregoju lakidemonasve se ramë këtu, sepse respektuam ligjet e tyre.
Epitaf grek, i gdhendur në gur të Termopileve


Jeta përbëhet nga puna dhe fjala. Kush i ka në rregull këto dy anë të jetës, mund të thotë se jeton.
S. Frashëri


Jeta është vuajtje, shkaku i vuajtjeve është dëshira për jetë, për t'u liruar nga vuajtjet duhet liruar nga emocionet dhe dëshira për jetë.
Buda


Jeta është një profesion, andaj duhet të mësohet.
Balzaku


Në këtë jetë asgjë nuk është e lehtë.
Heminguei


Nëse dëshironi t'ju buzëqeshë jeta, depononi në të disponimin tuaj të mirë.
Spinoza


Duhet të shfrytëzohet mirë koha, sepse jeta përbëhet nga koha.
Fmnklini


Të jetosh, do të thotë të marrësh qëndrim ndaj jetës, ndaj situatave të caktuara historike.
Kërlezha


Më parë do jetuar e pastaj filozofuar.
Latine


Jeta është e ngjashme me zjarrin: fillon me tymin e mbaron me hirin.
Arabe


Jeta është lufta e vazhdueshme e njeriut me lirinë e kufizuar.
Bëli


Jeta e njeriut gjason me lulen që harliset në fushë. Vjen dhia, e ha dhe s'ka më lule.
Çehovi


Për shumicën e njerëzve jeta është si moti i keq: ndalen dhe presin të kalojë.
Londoni

Problemi më i rëndë në jetën e njeriut është kur njeriu nuk di të jetojë.
Shollohovi


Jeta është komedi për ata që mendojnë, kurse tragjedi për ata që jetojnë.
Pikaso


Jeta është vizatim, ku nuk mund të përdorni gomën.
Bergmani


Sa më shtrenjtë e paguajmë jetën, ajo ka më pak rëndësi për ne.
Raseli


Qaj për të kaluarën, shpresoj në të ardhmen, i palumtur jam me të sotmen- kjo është jeta ime.
Çajkovski


Ç'është jeta e njeriut ndaj tiktakut të orës: fije bari të njomë që lakohet.
Kërlezha


Jeta e njeriut në tokë është luftë.
Bibla


Vetëm një herë jetohet, e megjithatë ka shumë njerëz që nuk jetojnë asnjëherë.
Rukerti


Ekzistojnë dy gjëra që të mundojnë në jetë: e para të fitosh atë që dëshiron dhe, e dyta, të kënaqesh me të.
Shmiti


Urtia e jetës është gjithmonë më e thellë dhe më e madhe, sesa urtia e një njeriu.
Gorki


Shikuar jetën në tërësi, s'është asgjë. vlera e saj varet si e kalojmë jetën.
Ruso


Jeta është një lloj paranteze enigmatike ndërmjet lindjes e agonisë, në mes syrit që çilet e syrit që mbyllet.
Hygo


Kur kujtoj ngjarjet e çuditshme nga jeta ime, herëherë dyshoj mos vallë vetëm kam ëndërruar.
Fransi


Duhet të mësohemi t'i përballojmë si burrat fatkeqësit dhe mërzitjet. Kjo është një nga zotësitë për të jetuar.
Kronini


Jeta ime është jeta juaj, ju jetoni atë që jetoj edhe unë. Kur ju flas për vete, kam folur edhe për ju.
Hygo


Jeta e papunë nuk mund të jetë e pastër.
Çehovi


Jeta është shkollë.
Komenski


Jeta duhet të jetë një edukim i parreshtur, lypset që të mësojmë gjithçka, që kur lindim e deri në vdekje.
Floberi


Çdo përvojë jetësore paguhet, vetëm ajo e fatlumëve ka zbritje.
Kokoshka
Shumë e shkurtër është jeta e individit që të mund të formojë çfarëdo gjykimi në mbështetje vetëm të "përvojës së vet njerëzore".
Kërlezha


Kam ëndërruar që jeta të jetë e lumtur. Kur jam zgjuar kam kuptuar se jeta është e vështirë. Kam punuar dhe jam bindur se te vështirësia qëndron lumturia.
Tagora


Edhe pse një këmbë e kam në varr, unë edhe më tutje dua të jetoj.
Aligieri


O, Zot, lejomë më tepër se ç'mundem.
Mikelanxhelo

Nuk është fat të jetosh, por është mirë të jetosh.
Seneka


Nuk i frikohemi vdekjes, por jetës së keqe.
Shqipe


Në jetë çdo gjë mungon, në vdekje çdo gjë tepron.
De Vega


Në këtë jetë të vdesësh nuk është gjë e re, por edhe të jetosh, gjithashtu nuk është e re.
Jesenini


Vdekja është e vrazhdë, por jeta është shpeshherë edhe më e vrazhdë.
Ikbali


Nuk është gjë të vdesësh, por është e tmerrshme të mos jetosh fare.
Hygo


Vdekja është e bukur kur jeta është e keqe.
BakuMos pyet si vdiq, por si jetoi.
Shqipe


Të gjithë thonë: sa e tmerrshme është që duhet të vdesim! Dhe këtë e thonë njerëzit që kanë qenë të detyruar të jetojnë.
Tueni


Vdekjes i frikësohemi vetëm derisa presim diçka nga jeta.
StenAcdi


Jeta e padobishme është si vdekja e parakoshme.
Gëte


Nuk është lehtë të jetosh pas vdekjes: për të arritur këtë shpesh do shpenzuar gjithë jetën.
Leci


Vdekjes më së paku i frikësohen ata, për të cilët jeta ka më shumë vlerë.
Kanti


Vdekja me nder është kapak floriri.
Shqipe


Mendon ndonjëherë për vdekjen? Sidomos kur s'punoj, kur s'dashuroj dhe kur vuaj.
R.Qosja


Vdekja është ëndërr pa ëndrra.
Bonoparti


Ilaçi më i mirë kundër vdekjes është pasuria.
Cezari


Vdekja e famshme ka dhuratë të madhe.
Herakliti


Vdekja është gjë e vjetër, por për çdo njeri është e re.
TurgenjeviMë mirë një herë të vdesësh, sesa tërë jetën të vuash nga frika.
Ezopi


Trimat vdesin vetëm një herë, kurse frikacakët shumë herë.
Shekspiri


Nuk ka vdekje më të ëmbël e më të ndershme se vdekja për liri.
Shqipe


Leka i Madh dhe mushkaxhiu i tij pas vdekjes u bënë të njëjtë.
A.MLarko


Kush vdes sivjet eviton pakënaqësitë që sjell viti që vjen.
Shekspiri
FEMRAT

Po deshe të hakmerresh kundër një gruaje, lëvdo në sytë e saj një grua tjetër.
Frashëri


Femra është mbretëreshë e botës, por skllave e dëshirave.
Balzaku


Kërko femrën që të pëlqen ty, e jo të tjerëve.
Rumune


Ekzistojnë vetëm dy lloje femrash: ato që flasin gjithmonë dhe ato që nuk heshtin kurrë.
Uajldi


Te femra gjithçka është zemër, bile edhe koka.
Rihteri


S'ka njeri që gruas së vet i duket i mençur.
A.Dode


T'ia besosh fshehtësinë gruas është njësoj si t'i fshehësh të hollat nën xham.
Publie Sir


Topat në luftë e femrat në shtëpi gjithmonë thonë fjalën e fundit.
DeGoli


Ata që gjithmonë flasin mirë për femrat, nuk i njohin mirë. Ata që gjithmonë flasin keq për ato, nuk i njohin fare.
Lebruni


Femrat klithin kur e shohin miun, ndërsa qeshin kur shohin ujkun.
Montenji


Kur është fjala për femra, gjëja më e rrezikshme është se s'mund të jetohet me to, por as pa ato.
Bajroni


Ajo që na tërheq te femra, rrallë edhe na lidh me të.
Kolinsi


Gratë duhet të jenë të dashuruara, në qoftë se duan të mbesin të bukura.
Bajeri


Asnjë grua, që kur ekziston bota, nuk është martuar në heshtje.
Konfuçi


Po të kishim pritur të takojmë gruan ideale, do të kishim kaluar tërë shekullin në pritje.
Pitigrili


Heshtja është ari i vetëm që kanë femrat.
Volteri


Ekziston vetëm një mënyrë që të duhen shumë gra: nga të gjitha të dashurosh vetëm një.
Deveji


Gruaja duhet të jetë lodër, e pastër dhe e lëmuar si guri i çmuar, e ndriçuar me të gjitha virtytet e një bote që ende nuk është këtu.
Niçe


Heshtja dhe modestia janë stolia më e bukur e gruas.
Euripidi


Gruaja është dërdëllisëse dhe gënjeshtare.
Taso


Nuk ka grua që me kohë nuk do të lëshojë pe.
Lili


Femra që dashuron, nuk plaket shpejt.
Gorki


E metë themelore e personalitetit të gruas është mungesa e ndjenjës për drejtësi.
Shopenhatteri


Në mes të po-së dhe jo-së së gruas unë nuk do të guxoja të ngulja as gjilpërën.
Servantesi
Eshtë rrezik i madh të takosh femrën që të kupton plotësisht. Kjo gjithnjë përfundon me martesë.
Uajldi


Femrat nuk ta falin mossuksesin.
Çehovi


Kur flisni me femrën, dëgjoni para së gjithash se ç'ju thotë me sy.
Brezhina


Ai që nuk beson në femrën e vet të vërtetë, këtë e bën nga dyftyrësia.
Fildi


Duhet të ruhemi nga gratë engjëllesha, sepse njeriu në fund gjithmonë martohet me ato dhe shkon drejt e në ferr.
Moriaku


Askush s'flet ashtu si gruaja, gjëra njëkohësisht të çiltërta dhe të thella.
Hygo


Fija e flokut të një gruaje ka më shumë fuqi se gjashtë kuaj.
Shqipe


Gratë asnjëherë nuk e vërejnë atë që ne bëjmë për ato: përherë dallojnë atë që nuk e bëjmë.
Kurtleni


Sikur natyra të kishte krijuar ashtu si e bën moda, femra nuk do të ishte e lumtur.
Lespinase


Vajzat dhe gotat gjithnjë janë në rrezik.
Nesini


Femrës i plaket së pari fytyra,e pastaj zemra.
Mazhuraniqi


Femra e ndershme nuk mund ta pranojë gabimin që nuk e ka bërë.
Gitri


Të gjitha gratë janë gjakpirëse.
Petronie


Gruaja është si qyteti: për ta pushtuar është shumë lehtë, për ta ruajtur është shumë vështirë.
Berto


Stili ka një gjini, gruaja njihet me një fjalë.
Marivo


Ka gra që nuk duan t'u shkaktojnë vuajtje shumë burrave përnjëherë dhe dëshirojnë që këtë t'ia bëjnë vetëm njërit: ato janë gra besnike.
Kapi


Gratë nuk zbukurohen aq shumë për meshkujt, sa kundër grave.
Goldoni


Gruaja e mençur lejon burrin të bëjë atë që i pëlqen asaj.
Ulmani


Gruaja është enigmë, qëllimi i saj është fëmija.
Niçe


Askush nuk e njeh më mirë njeriun se sa gruaja, e clia nuk e do më.
Preveri


Gruaja mbetet pa fjalë vetëm kur puth.
O'Henri


Femra është në gjendje që nga asgjëja të bëjë tri gjëra: kapelën, sallatën dhe skenën bashkëshortore.
Tueni


Femrat mendojnë si mbretërit, se të gjithë u kemi borxh.
Balzaku


Nuk është e rendësishme çfarë thonë gratë, e rendësishme është çfarë heshtin.
Rilke


Vetëm e dhëna se gruaja ma zgjati dorën është epokë në jetën time.
Dostojevski


Merrnie gruan, e cila nuk beson atë që dashuron.
Valeri


Gratë janë paradoksi më i madh në jetën time. Vetëm atëherë kur më largohen, më bëhen miq të mirë.
Runi

Sikur gratë të dinin sa ankohemi për to, shumë më herët do të na braktisin.
Knzani


Gratë, për të cilat dashuria është gjithçka, gjithnjë janë naive.
Zilahu


Në qoftë se sopata nuk pret, mund të farkohet, por në qoftë se gruaja nuk do, asgjë nuk të ndihmon.
Gorki


Sikur femrat të udhëhiqnin botën, ato do t'i flaknin të gjitha armët, përveç gjuhës.
Tuholski


Femra e dashuruar nuk i frikësohet ferrit, por nuk e dëshiron as parajsën.
Fransi


Femrat nuk janë krijuar që të jenë të kuptueshme, por të jenë të dashuruara.
Parkeri


Femra duhet ta ruajë trupin si pasurinë, në qoftë se dëshiron që mashkulli të ndihet si gjurmues i arit.
Formani


Luleve u nevojitet dielli, kurse femrave dashuria.
Li Tai Po


Femrat janë si gjeneralët: atyre nuk u intereson ç'humbje u ka kushtuar një fitore.
Mimbo
Femrat e bukura u nevojiten vetëm dashnorëve dhe fotografëve.
Pikaso


Femra është në gjendje të jetojë qoftë edhe nga një kompliment i vetëm.
Morgani


Femrat janë shumë të dobëta sa të mos keqpërdorin dobësitë e veta.
Zafari


Edhe kur ju pranon, edhe kur ju refuzon, femra është çdoherë e lumtur që e adhuroni.
Saksi


Femrat dashurojnë fitimtarët, andaj i lejojnë edhe t'i pushtojnë.
Novalisi


Gruaja jashtë familjes ngjan me perandorinë e rrezikuar.
La Valeta


Një gjë është e ditur: gratë e sjellshme janë edhe bashkëshorte më të rrezikshme.
Laube


Më mirë të biesh në duar të vrasësit, sesa në ëndrrat e gruas epshore.
Nife


Shumica e grave më lehtë e kuptojnë martesën pa dashuri, sesa dashurinë pa martesë.
Valeri


Nuk ka rrobë që i rri më keq gruas, sesa dëshira për t'u bërë e urtë.
Luteri


Kur gruaja bëhet shkencëtare, atëherë diçka nuk është në rregull.
Nife


Gratë mund të japin aq miqësi sa kanë huazuar nga dashuria.
Sfinoza


Kush ka vetëm një grua, i ka të gjitha gratë. Kush i ka të gjitha, nuk ka as edhe një.
Spanjolle
Nuk ka grua në botë që nuk dëshiron të shkaktojë një konflikt, sado i vogël qoftë.
Kanti


Thirreni gruan si të doni, por asnjëherë jo si nënë.
Franceze


Tek zgjedhja e grave, si dhe në planet ushtarake, vetëm një gabim do të thotë humbje fatale.
Midëltoni


Mos i thoni gruas se është e bukur. Thuajini se është ndryshe nga të tjerat dhe do t'ju hapen të gjitha rrugët.
Renardi


Vetëm gruaja mund të qajë dhe të qeshë për të njëjtën aryse.
Molieri


Gratë e bukura kurrë nuk dyshojnë në inteligjencën e vet, por gratë inteligjente çdoherë dyshojnë në bukurinë e vet.
Dankani


Graja duhet të bëhet shërbëtore, e jo zotëri.
Zafari


Fatkeqësi e madhe është t'i takosh gratë që ende nuk i njeh mirë.
Moriaku


Disa gra janë si cigarja e ndezur: në qoftë se nuk e kap nga ana e duhur, digjesh.
Tuholski


Asnjëherë nuk jam martuar, sepse i respektoj shumë gratë.
Sordi


Jeta e gruas është e zbrazët, në qoftë se nuk e plotëson dashuria.
Stoni


Në qoftë se njeh vetëm gruan tënde që do, njeh të gjitha gratë.
Tolstoi


Kur nuk janë më objekt përgojimesh, gratë fillojnë vetë të marrin nëpër gojë.
Augeri


Një nuse e re pa burrë në shtëpi është më keq se një ushtri pa gjeneral, ose një fortesë pa komandant.
Servantesi


Gratë i ka bërë llafazane pushteti i burrave, që ua ka rrëmbyer gjithçka, përveç gjuhës.
Xoxa


Në çdo rast nderonie gruan, sepse ajo është edhe nëna juaj.
Guareski


Grua ideale është ajo që, edhe pse s'ju qëndron besnike, kujdeset për ju aq shumë si t'ju kishte dashnor.
Askardi


Kush mund ta udhëheqë një grua, mund të udhëheqë një popull.
Balzaku


Po të mos frynte era në det nuk do të kishte stuhi, por edhe anija nuk do të lëvizte. Po të mos ishte gruaja në botë, asnjëri nuk do të ishte i mjerë, por nuk do të ishte as njeriu.
S. Frashëri


Kur një grua dëshiron rastësisht ta konsiderojnë të mençur ajo me një gjest kësisoji vetëm e dyfishon budallallëkun e vet.
Roterdami


Femra gjithmonë mbetet fëmijë e madhe.
Ruso


Sa të përshtatshme do të ishin gratë sikur të më dëshironin të jenë fatlume me çdo kusht.
Ashardi


Femrat e dashuruara i falin me lehtë indiskrecionet e mëdha, sesa tradhëtitë e vogla.
GrasiNatyra e femres nuk është krijuar për dëshirën e çastit, por për gëzimin e përjetësisë së njerëzimit.
Xoxa


Para femrës së bukur dhe para parave të shumta nuk ka frenim.
Gaga


Femrat dëshirojnë të bëhen të barabarta me kusht që të drejtat e tyre specifike të përforcohen më tej.
Ozborni


Femra shpesh i kushton më tepër rëndësi faktit si e shikojnë atë që ajo e do, sesa faktit sa sheh ajo.
Stendali


Femra është person që nuk di të luajë asnjë lojë, por që fiton gjithmonë.Mashkulli i vërtetë dëshiron rrezikun dhe lojën. Për këtë arsye e do gruan si lodrën më të rrezikshme.
Niçe


Dëshironi të dini a janë meshkujt inteligjentë burra të mirë? Por, e dashur zonjë, meshkujt inteligjentë nuk martohen.
Xheromi


Disa meshkuj kanë atë që e kanë merituar, të tjerët janë të pamartuarit.
Valeri


Mashkulli, kur fejohet, është si muaji maj, kurse kur martohet si muaji dhjetor.
Shekspiri


Pse njeriu të mos e dojë gruan e vet, kur edhe ashtu i do gratë e tjera.
Dyma


Mashkulli mund të jetë fatlum me çdo femër, derisa nuk e dashuron.
M.KolinsiPër femra duhet t'u flitet vetëm meshkujve.
Niçe


Meshkujt dinë vetëm të mendojnë, kurse femrat kuptojnë, por nuk mendojnë.
Tagora


Mashkulli mund të hasë grua, e cila nuk ka pasur asnjë lidhje dashurie, por rrallë has ndonjë, e cila ka pasur vetëm një lidhje.
La Rosh*****o


Femrat dashurojnë sa munden, meshkujt sa dëshirojnë.
Grafi


Femra me të kaluar dhe mashkulli me të ardhme nuk janë kombinim i keq.
Fonda


Arin e provojmë me zjarr, gruan me ari, kurse mashkullin me grua.
Pitagora
Femra sheh thellë, mashkulli larg.
Grabe


Mashkullin gjithmonë e tërheq më tepër gruaja që in-teresohet për të, sesa gruaja që ka këmbë të bukura.
Kurtleni


Gruaja është e lumtur dhe realizon gjithçka që do kur e pushton mashkullin: së këndejmi pjesa më e madhe e jetës së saj i është kushtuar përvetësimit të shkathtësisë së pushtimit të meshkujve.
Tolstoi


Ekzistojnë dy lloj njerëzish, që nuk dinë asgjë për gratë: meshkujt e martuar dhe të pamartuarit.
Sagani


Përse femrat e bukura martohen me meshkuj të mërzitshëm? Sepse meshkujt inteligjentë nuk martohen me femra të bukura.
MomiGruaja i sjell burrit vetëm dy ditë lumturi: ditën që martohet dhe ditën që e përcjell në varr.
Aristofani


Disa gra sillen ndaj burrave si policia e kufirit: një palë i dëbojnë, të tjerët i lejojnë të kalojnë kufirin.
Nesini


Femrat kanë trilluar dashurinë, ndërsa meshkujt vetëm martesën dhe besnikërinë.
Valeri


Po desh t'i kuptosh meshkujt, studio femrat.
Franceze


Gruaja duhet të falenderojë perëndinë kur e ka burrin me të meta: burri pa të meta është spektator i rrezikshëm.
Halifaksi


Të gjithë meshkujt e martuar janë pronë e gruas, ky është i vetmi definicion i drejtë se ç'është pasuria e vërtetë e gruas së martuar.
T. Bernardi


Më e mira armë që të mundni gruan është kapela juaj, merreni dhe ikni.
Banymm


Të arsimosh një mashkull do të thotë të arsimosh një person; të arsimosh një femër, do të thotë të arsimosh një shoqëri.
Gandi


Mashkulli propozon kurse femra zgjedh.
Kierke0ardi


Grua moj, burri yt nuk kërkon bukuri, por një mori virtytesh.
Eurtfidi


Femra që i lejon mashkullit puthjen, nuk do t'i privojë edhe të tjerat.
FrancezeMashkulli në gjithëçka që bën ka parasysh qëllimin, kurse femra mashkullin.
Grafi


Sikur meshkujt të ishin dashnorë të mrekullueshëm siç flasin, femrat s'do të kishin kohë as të krihen.
Gitri


Nganjëherë femra fsheh nga mashkulli dashurinë që ndien për të, ndërsa në të kundërtën artificializon dashurinë që fare s'e ndien.
La Bryeri


Mashkulli është më i dobët, kur femra e bukur i thotë me ledhati, je i fortë.
Bartoni


Zoti e krijoi femrën për dobi të mashkullit.
Tenisoni


Arkeologu është bashkëshorti më i mirë që mund të ketë gruaja: sa më e vjetër të jetë ajo, ai më tepër interesohet.
A.Kristi


Gruaja bart çdo barrë nëse ia ka ngarkuar burri.
Aristofctni


Femrat nuk mund ta çmojnë mashkullin e mençur përderisa nuk martohen me ndonjë budalla.
Safiri


Femra mund t'i bëhet mikeshë mashkullit vetëm me këtë radhë: së pari e njohur, pastaj dashnore, e më pastaj mikeshë.
Çehovi


Femra që e dashurojnë dhe e cila dashuron, është e lumtur dhe nuk dëshiron tjetër. Mashkulli që e dashurojnë dhe i cili dashuron gjithandej dëshiron edhe gjëra të tjera.
Kurtleni


Sikur të mos ekzistonin meshkujt, femrat kurrë nuk do të fjaloseshin.
Let BryeriKur gruaja ka burrë të mirë, kjo shihet në fytyrë.
Gëte


Gjëja më e rendësishme në jetë për mashkullin është fama, kurse për femrën dashuria.
Balzaku


Në botë ekzistojnë edhe gjëra të tjera, jo vetëm lidhje dhe ndarje mes meshkujve dhe femrave.
Tagora


Mashkulli është xhelos në qoftë se puth, femra edhe në qoftë se nuk puth.
Kanti


Gjëja që e preokupon gruan nuk është tirania e burrit, por zemërgjerësia ndaj saj.
Mishle


Bota urdhëron gratë, ne urdhërojmë botën, kurse gratë neve.
Ktmtoni


Fati më i madh për gruan është në qoftë se me burrin jeton së bashku dhe në harmoni.
Euripidi


Unë kështu e paramendoj botën ideale, ku të gjithë do të ishin të lumtur: të gjitha femrat duhet të jenë të fejuara, kurse të gjithë meshkujt të pamartuar.
Gabori


Mashkulli ka aq vjet sa ndihet, kurse femra aq sa shihet.
Bergmani


Pak di mashkulli që i tregon femrës tërë ato që di.
Fuleri


Shtëpia është burg për gruan, kurse ofiçinë për burrin.
Shou


Meshkujt kanë dëshirë të jenë dashnorë të parë të femrave, ndërsa femrat pajtohen edhe kur është dashuria e tyre e fundit.
VildeMashkulli është gjuetar, kurse femra pre e tij.
Tenisoni


S'ka lumturi pa grua.
Indiane


Në qoftë se ke grua të mirë, të tjerat s'të duhen fare.
Eskimeze


Gruaja është si hija: Në qoftë se vrapon pas saj ajo largohet, në qoftë se ik prej saj ajo vrapon pas teje.
GruzianeÇdo grua është e bukur në errësirë, prej largësie dhe nën ombrellë.
Japoneze


Gruaja që sjell pajë, sundon burrin.
Latine


Gruaja pa mashkull si ara e palëruar.
Novosibiriane


Mashkulli ësht si lumi, kurse gruaja si liqeni.
Kurde


Gruaja, kur bisedon me një mashkull, shikon të dytin, por mendon për të tretin.
Sanskrite


Me grua të keqe mashkulli plaket shpejt.
Baske


Mashkulli pa grua si ati pa shalë.
Vietnatneze


Le t'i ruajë zoti gratë e këqija, kurse të mirat ruajini vetë.
Hebreje


Edhe gruan më të mirë e prish liria e tepërt.
Ruse


Shtëpia pa grua si mulliri pa ujë.
Armene


Një vajzë dhe një palë rrobe që i shohim shpesh e humbin vlerën.
Angleze


Rrahe gruan çdo mëngjes, nëse ti nuk e di shkakun, ajo vetë do ta kuptojë.
Ambe


Ai që flet keq për gruan e vetë, çnjerëzon vetveten.
Skotlcmdcze
Gruaja qan kur martohet, kurse burri qan më vonë.
Polake


Kush do të jetojë qetë, le të mos martohet me të buku rën e fshatit.
Portugeze


Dashurinë falja gruas, kurse besimin nënës.
Irlandeze

Fjal te Urta 4

NJERIU

Armikut dhe erës tregoji gjoksin.
Shqipe


Armiku mbetet armik, edhe i vdekur qoftë.
I.Kadare


Me një armë të zbrazët mund ta trembësh armikun, por nuk mund ta zhdukësh.
Xoxa


Armikun barte në shpinë derisa të fitosh atë që kërkon nga ai.
Mahabharata


Më mirë është të njohësh armikun se mikun.
Latine


Kush ka tre armiq, së paku me njerin duhet të pajtohet.
Gjermane


Nuk është armik vetëm ai që bën një të keqe, por edhe ai që ka atë qëllim.
Ruso


Çdo njeri ka armiq.
Cankari


Kur nuk ka armiq nuk ka as lavdi.
Balzaku


Kur flet për armikun tënd mos harro se një ditë mund t'i bëhesh mik.
Periandri


Duani armiqtë, sepse ata flasin për gabimet tuaja.
Franklini


Fakti që kemi armiq tregon qartë se kemi edhe merita.
Beme


Miqtë i zgjedhim sipas pamjes, të njohurit sipas karakterit, ndërsa armiqtë sipas mençurisë.
Uajldi

Mendimet që kanë armiqtë për ne janë më afër të vërtetës, se ato që kemi për veten.
Briani


Kushdo që hamendet është armiku im.
Bonoparti


Me të rrezikshmit janë armiqtë, për të cilët njeriu nuk mendon se duhet të ruhet prej tyre.
De Goli


Suksesi më i madh i kundërshtarit tënd është në qoftë se edhe ty të bind për atë që flet.
Parkeri


Askush të mos lavdërohet se nuk ka armiq, kjo vetëm tregon se ai nuk ka kurrfarë vlere.
Burzhari


Për armikun mos fol keq, por mendo.
Latine


Në familjen e harmonishme, lumturia vjen vetvetiu.
Kineze


Derrit dhe dhëndërit mjafton t'u tregosh shtëpinë vetëm një herë. Herët e tjera do ta gjenë vetë.
Spanjolle


Të gjitha familjet e lumtura janë të njëjta. Të gjitha të palumturat - në mënyra të veçanta.
Tolstoi


Lehtë është të sundosh mbretërinë, vështirë është familjen.
Kineze


S'është vështirë të bëhesh baba, por vështirë është të jesh baba.
Bushi


Ashtu si në dashuri, edhe në marrëdhëniet e fëmijëve me prindërit, më i dobët është ai që do më shumë.
Ruso


Më lehtë është të luftosh, se sa ta rritësh një fëmijë bonjak.
Gaga


Fëmija ushqehet me qumësht dhe lëvdata.
Lambi


Fëmija e parë është vazhdimësia e kukullës së fundit.
Hygo


Fëmijët janë gjykatësit tanë të ardhshëm.
Gorki


Pija që nuk të mërzitet kurrë është uji; fruti që nuk të mërzitet kurrë është fëmija.
Indiane


Shërbimi më i madh që mund t'u bëjë fëmijëve një baba është të dojë nënën e tyre.
Merime


Fëmija është libër në të cilin lexojmë dhe në të cilin duhet shkruar.
Rosegjeri


Jepini fëmijës më shumë liri: le të vrapojë, le të kërcejë, le të jetë i lirë, le të luajë dhe të argëtohet, le të mos jetë asnjëherë në qetësi.
Ruso


Fëmijët marrin grushta që u takojnë prindërve.
Italiane


Babai duhet të jetë shok dhe person i besuar, e jo tiran i fëmijëve.
Xhoberti


Fëmijët njihen me fatkeqësitë përmes njerëzve.
Bttshlari


Në ditën e lindjes sate lulëzuan të gjitha lulet e botës.
SpanjolleO, vite të lumtura. Kush nuk do edhe një herë të bëhet fëmijë!
Bajroni


Fëmija është i vetmi që përjeton botën në mënyrë të vërtetë, të gjitha të tjerat janë artificiale.
Belou


Çupëza pa kukulla është si gruaja pa fëmijë.
Hygo


Meqenëse i durojmë gabimet e miqve tanë, pse të mos i durojmë pra edhe gabimet e fëmijëve tanë.
Plutarku


A e dini cila është mënyra më e sigurt për të çuar fëmijën tuaj në fatkeqësi? Lejojeni të bëjë gjithnjë ç'dëshiron.
Ruso


Shoku më i pavlefshëm është ai, i cili, për një fjalë që ka dëgjuar për shokun e tij, nuk e do më atë.
S.Frashëri


Miku është pasuria më e madhe në jetë.
Latine


Ha me miq, por mos lidh punë me ta.
Armene


Më të çmuar janë ata miq, që nuk i njohim mirë.
Arcibe


Nuk e ke mik atë që të lavdëron, por atë që të kritikon.
Sllovene


Nevoja zbulon a ke miq apo vetëm emrat e tyre.
Publie Sir


Miqësia ndërpritet kur futet borxhi.
Labishi

Kujdesi është rruga më e mirë për miqësinë.
Spenseri


Në qoftë se je rob, nuk mund të jesh mik. Në qoftë se je tiran, nuk mund të kesh miq.
Niçe


Edhe miqve duhet t'u themi të vërtetën në sy.
Cankari


Fati na jep prindërit, kurse miqtë i zgjedhim vetë.
Moriaku


Miqtë janë si shalqini: për të gjetur një të mirë, duhen provuar disa.
Merime


Çdokush mund t'ju tregojë sa dhen e dhi ka, por jo sa miq.
Sokrati


Njeriu duhet çmuar si përkah numri i armiqve që ka, ashtu edhe përkah numri i miqve.
Rishele


Më thuaj kë ke mik, se ai më tregon kush je ti.
Averçenko


Më mirë pa miq, se sa me miq të këqinj.
S.Drini


Kemi më pak miq se mendojmë, kurse më shumë sesa dimë.
Stali


Dashuria e vërtetë është e rrallë, miqësia e vërtetë është edhe më e rrallë.
Lct Rosh*****o


Fati formon miqësi, ndërsa fatkeqësia e provon
SenekaEshtë rrezik i madh t'i njohësh mirë miqtë e tu.
Uctjldi


Pa shokë dhe me shokë, njerëzit kurrë nuk janë të kënaqur.
Xhefersoni


Ai që është i sinqertë në shoqëri, nuk angazhohet të bëj miq, por të bëhet mik.
K.Simoni


Më me dëshirë do të bëhesha gjykatës në ndonjë shqyrtim mes dy armiqve të mi, se sa mes dy miqve.
Biasi


Armiku i armikut tim nuk është miku im.
Kaneti


Miku i rremë është si hija, që na ndjek vetëm derisa ndrit dielli.
Dosi


Njeriu kurrë nuk mund t'i bëhet mik ndonjë femre, nëse mund t'i bëhet dashnor.
Balzaku


Ai që imponohet në jetë shumë i afërt, nuk është gjithmonë i denjë të na bëhet mik.
Plutarku


Mik është ai që na duron me të gjitha të metat.
Latine


Plaga që shkaktohet nga miku, asnjëherë nuk shërohet.
Kineze


Ish miku është më i rrezikshëm se armiku.
Ruse


Nga alkooli mund të dehemi në fillim, nga miqtë në fund.
ZoshçenkoMik është ai njeri që ka armiq të njëjtë si ju.
Linkolni


Vetëm dora e mikut e nxjerr therrën nga zemra.
Zafari


Mikun veçan kritikoje, por në shoqëri lavdëroje.
Latine


Shpesh varrosen miqësitë, e jo miqtë.
Mirabo


Në fatkeqësinë e miqve tanë gjejmë diçka që na gëzon.
Ruso


Miqtë tuaj nuk dinë shumë gjëra, mirëpo dinë ç'të bëjnë po të jenë në vendin tuaj.
De Sika

Kush kërkon miq pa teke, mbetet pa miq.
Xh.Elioti


Në qoftë se ia thua ndonjë fshehtësi mikut tënd, mendo se edhe ai e ka mikun e vet.
Nesini


Në qoftë se dëshiron ta ruash fshehtësinë prej armiqve, ruaje prej miqve.
Lilienkroni


Shumica e njerëzve kënaqen me inferioritetin e miqve të mirë.
Klemanso


Mua nuk më duhet miku, që pajtohet me gjithçka dhe çdo gjë e miraton me kokë, sepse këtë edhe hija ime mund ta bëjë shumë më mirë.
Plutarku


Që të ekzistojë miqësia duhet t'i besojmë njeri-tjetrit, e që të bsojmë duhet të jemi miq.
TolstoiNuk ka njeri më të rrezikshëm, se sa miku budalla.
La Fonteni


Në qoftë se para çdo shërbimi miqësor menjëherë mendon falenderimin, atëhere nuk ke dhuruar, por ke shitur.
Dostojevski


Platon je miku im apo jo? Dhe prapë më vlerëson.
Guareski


Hallet ua tregojmë vetëm miqve të mirë.
Madagaskarase


Miqësia nuk ka zëvendësim.
Sbileri


Miku duhet t'i durojë dobësitë e mikut.
Shekspiri


Miqësia duhet të jetë e pavdekshme, armiqësia e vdekshme.
Livie


Miku i të gjithëve nuk është miku i askujt.
Shopenhaueri


Eshtë keq të hetosh se nuk ke miq, atëhere kur ata vërtetë të duhen.
Plutarku


Mos ua thuaj miqve të tu atë që armiqtë e tu nuk duhet ta dinë.
Shou


Sa më shumë i duam miqtë tanë, aq më pak i miklojmë.
Molieri


Frenoni orekset tuja, o miqtë e mi, sepse edhe kështu do ta pushoni natyrën e njeriut.
DikensiPlaga që të krijon miku kurrë nuk shërohet.
Kineze


Kemi tri kategori të miqve: ata që janë indiferentë, ata që janë të pakëndshëm dhe ata që urrejmë.
Shamfori


Forca e njeriut tregohet në fatkeqësi, besnikëria e mikut në fortunë.
Kerneri


Sa je i lumtur ke shum miq, por kur vinë kohërat e këqija mbetesh vetëm.
Ovidi


Kam pasur miq- më vdiqën, takova të rinj- më falni.
Kafka


Nëna është drita e shtëpisë.
Shqipe


Nëna, qoftë edhe e keqe, është gjithmonë nënë.
Bethoveni


Vetëm diçka është më e bukur dhe më e mirë se femra në botë, kjo është nëna.
Shefeti


Dora që përkund djepin është ajo që rrotullon fatin e njerëzisë, sepse ajo dhe vetëm ajo e drejton jetën kah horizontet e ndritura ose të errta.
H.Stërmilli


Mashkulli ka të sigurt vetëm një dashuri- dashurinë e nënës.
Berne


Fati i ardhshëm i fëmijës çdoherë është vepër e nënës.
Bonaparti


Nëna te fëmija, zakonisht, puth më shumë veten se fëmijën.
Niçe


Pa diell nuk ka lule, pa dashuri nuk ka fat, pa grua nuk ka dashuri, pa nënë nuk ka poetë, as heroj.
Gorki


Nëna e mirë nuk pyet a dëshiron, por jep.
Angleze


Nëna e të vrarit fle, por nëna e dorasit nuk ka gjumë të qetë.
Arabe


Nëna në sytë e fëmijës nuk është grua, por pishë e ndezur fanar.
Tarketi


E tërë ajo që është e bukur te njeriu është krijuar prej rrezeve të diellit dhe prej qumështit të nënës, dhe kjo na mbush me dashuri, për jetë.
Gorki


Dashurinë në tokë e krijoi nëna.
Petrctrka


Njeriu i keq është fatkeqësi e vendit të vet.
Shqipe


Lum ai që nuk harron epigramin: "Njeri, njih veten".
A.Moisiu


Eshtë vështirë të jesh njeri.
H.Sulejmani


Njeriu nuk ha për të rrojtur, por jeton për të ngrënë.
N.Bulka


Ashtu siç është arti i vërtetë gjithmonë i ri, ashtu mbetet i ri edhe njeriu që bart kurdoherë mendime të reja.
Spasse


Njerëzit s'shtrojnë pyetje kur s'janë të nxitur prej dhembjes apo dashurisë.
R.Qosja

Shpeshherë njerëzit e këqij janë si qentë e dobët: po ike të sulen më keq, po i sulmove, ia krisin vrapit.
J.Xoxa


Njeriu është i mrekullueshëm sa është fëmijë.
H.Sulejmani


Çdo njeri është i dhënë pas një diçkaje dhe sa më e rëndësishme të jetë ajo "diçka" sa më e madhe, aq më e çmuar është jeta e njeriut.
R.Qosja


Askush s'mund të lavdërohet se do të mund të jetonte edhe pa njerëz.
Prydoni


Bëhuni si ora e saktë, por mos u bëni si ora që çdokush t'ju kurdisë.
Pitagora


Njeriu është vetëm fëmijë më i rritur.
Drajdeni


Në zemrën e çdo njeriu fshihet luani.
Turke


Çdo gjë do përkushtuar njeriut. Vetëm jo njerëz të tjerë.
Leci


Njeriu në jetë është shpesh bagazh, të cilin e përdorin të tjerët.
Shibëli


Më mirë është të njohësh njerëzimin në përgjithësi, se sa njeriun në veçanti.
La Rosh*****o


Njeriu, në të njëjtën kohë, është turpi dhe nderi i natyrës.
Pafi


Absurde është t'i klasifikosh njerëzit në të mirë dhe të këqij. Ata janë ose intersantë ose monotonë.
Uajldi


Hidhërohem për ty, e jo kundër teje, njeri.
Jozhefi


Në qoftë se njerëzve u mirrni iluzionet, atëhere çfarë kënaqësi u mbeten?
Volteri


Njeriu është i tillë, si është shoqëria në të cilën vepron.
Euripidi


Njerëzit e ligj japin këshillat më të mira.
A.Kristi


Në botë ekzistojnë dy lioj njerëzish: inteligjentë të pafe dhe fetarë pa inteligjencë.
Aragoni


Njerëzit janë si bimët: nuk rriten mirë nëse nuk u kushtohet kujdesi i duhur.
Monteskie


Ekzistojnë shpirtëra të fëlliqur, të brumosur nga llumi i bërllogut, të dashuruar pas fitimit e interesit, po ashtu siç ekzistojnë edhe shpirtëra të bukur, të dashuruar pas lavdisë e virtytit.
La Bryeri


Një njeri nuk është asgjë më shumë se tjetri, nëse nuk bën diçka më shumë se ai.
Servantesi


Njeriu i përzermët është si një pemë e hijshme që bën hije të ushqen e të ngroh.
Rumune


Vlera e njeriut është kuantiteti i energjisë morale, intelektuale dhe fizike që gjenden në krahërorin e tij.
Ruizi


Njerëzit dinakë urrejnë shkencën e adhurojnë primitivizmin, kurse të mençurit këtë e shfrytëzojnë.
Bekoni


Kurrë mos i beso njeriut që flet mirë për secilin.
Xh.Kolinsi


Të jesh njeri, disi rol i vogël.
Kornadi


Preokupimi më fisnik i njeriut është njeriu.
Lesingu


Njerëzit, të gjithë janë vëllezër.
Feneloni


Njeriu është stoli në botë.
Gorki


Njeriu që nuk mendon e planifikon përpara, do t'i dalin telashe posa të kalojë prakun e derës së vet.
Konfuçi


Nuk ka send i cili nuk e ka vendin e vet dhe nuk ka njeri i cili nuk e ka çastin e vet.
Talmudi


Një mori njerëzizh e konsiderojnë veten të sëmurë edhe pse nuk janë, e një mori tjetër e konsiderojnë veten të shëndoshë edhe pse nuk janë.
Lihtenbergu


Çdo njeri është i rendësishëm pasi vdes.
Hobsi


Njeriu mbizotëroi natyrën para se të mësonte të mbizotërojë vetveten.
Shvajceri


Njeriu që përpiqet të arrijë idealin e vet, i ngjan udhëtarit, i cili në mbrëmje hip në kodër, kur nuk është më afër yjeve, por i sheh më bukur ata.
Taneri


Në çaste të vështira lindin njerëz të mëdhenj.
HygoPerënditë caktuan që, para suksesit, njeriu të djersitet.
Hesiodi


Unë jam së pari njeri e mandej franceze.
Monteskie


Eva dhe Adami kanë qënë origjinalë, kurse ne jemi vetëm kopje.
Zhukovski
Njeriu sa më pak ëndërron aq më pak beson.
Menkeni


Njeriu që është shumë i mirë për botën, shpesh nuk është i mirë për familjen e vet.
Mani


Lumin do ta njohësh në qoftë se noton, njeriun në qoftë se bisedon.
Eilke


Njeriu bëhet i mençur më shumë prej marrëzive të të tjerëve,sesa prej dijes së vet.
Dode


Njeriu mund të bëjë gjithçka, vetëm në qoftë se do.
Gorki


Asnjë njeri nuk mund ta kuptojë atë që nuk e ka përjetuar.
Hese


Unë ende nuk kam takuar njeri prej të cilit nuk mund të mësoj diçka.
Mirabo


Njeriu mund të ndalet duke u ngjitur, por jo kur bie.
Bonoparti


Njerëzit më të shkolluar nuk janë edhe më të mençurit.
ÇoseriJanë njësoj të parrezikshëm, njerëzit e mençur dhe budallenjtë. Të rrezikshëm janë vetëm gjysmë të marrët dhe gjysmë të mençurit.
Gëte


Duhet kërkuar e mira te çdo njeri.
Sblesingeri


Njeriu është krijesë që, në esencë, është i pakënaqur me të tjerët.
Çehovi


Njerëzit duhen kur nuk njihen.
Fransi


Parajsa nuk është lart, ajo është në zemrën e njeriut.
Dali


Më shumë e dua njeriun e paarsimuar por të çiltër, se sa të arsimuar por të poshtër.
Petrarka


Askush nuk mund të të bëhet më i huaj se njeriu që ke dashur dikur.
Remarku


Roli i vërtetë i njeriut është të jetojë, e jo të ekzistojë.
Londoni


Njeriu që nuk ka vuajtur, nuk di të falë.
Tomazeu


Sa më shumë i njoh njerëzit, aq më tepër i dua kafshët.
De Goli


Njeri, njihe veten.
Sokrati


Unë nuk njoh asgjë më të mirë, më të harmonishme dhe më interesante se njeriun.
GorkiNjerëzit e këqij, kur janë të lumtur, bëhen të padurueshëm.
Eskili


Nëse duam të civilizojmë një njeri, së pari do filluar nga gjyshja e tij.
Hygo


T'i kuptosh të tjerët është punë e mirë, por të kuptosh vetveten është punë edhe më e mirë.
Lao Ce


Çdo njeri, po të dëshironte të jetë i ditur sa dëshiron të jetë i bukur, injorantë në botë nuk do të kishte.
Konjuçi


Njeriu pa plan është si anija pa timonier.
Esheri


Pesimist është njeriu që nga dy të këqija zgjedh-të dyjat.
Stanislavski


Çdo gjë është njerëzore, sepse bëhet nga njeriu.
Cezari


Mendoj se përkufizimi më i mirë i njeriut është: dykëmbësh i pamiradishëm.
Dostojevski


Sjellja e njeriut është pasqyrë, ku gjithsecili tregon fytyrën e vet.
Gëte


Njeriu pa shokë si e majta pa të djathtën.
Avisebroni


Koha e tregon njeriun e ndershëm, kurse të keqin e njeh për një ditë.
Sofokliu


Njeriu dallohet sipas veprës dhe punës së vet.
Sartri


Mosha 50 vjeçare është ajo, në të cilën njerëzit bëjnë seriozisht atë që në moshën 25 vjeçare do t'i shtynte të pëlcisnin nga gazi.
Floberi


Njerëzit përçmojnë atë që s'e kuptojnë.
Gëte


Me kë të jem, në mos vetëm me njerëzit që vuajnë.
Konfiiçi


Njeriu nuk mund të bëhet çdo herë hero, por mund të bëhet njeri.
Spenseri


Njeriu është perëndi për njeriun, po qe se i njeh obligimet.
Cecilstaciu


Nuk e kupton mirë njeriun ai që s’di, se prej njeriut varet fati i njeriut.
Brehti


Nëse njerëzit nuk kthehen asnjëherë kah të parët e tyre, nuk do të gëzohen as për trashëgimtarët e vet.
Eurke


Unë mahnitem duke folur për të vërtetën mbi njerëzit, sepse s'ka asgjë më qesharake se kjo.
Shoi


Disa njerëz mbajnë votër të madhe në shpirtin e tyre, por kurrë nuk vjen kush për t'u ngrohur në të.
Van Gogu


Njerëzit përçmojnë atë që s'e kuptojnë.
Gëte


Njeriu i pafat, edhe kur bie në pupla, e then kokën.
Shqipe


Sa hiç është njeriu krahasuar me gjithësinë.
Çehovi

Ndoshta ligjet as që na nevojiten: njerëzve të drejtë nuk u duhen, e të këqijtë nuk mund t'i harmonizojnë.
Demosteni


Sa qetësi do të mbretëronte sikur njerëzit të thonin vetëm atë që dinë.
Çapeku


Njeriu çdoherë mund të bëjë diçka nga ajo që kanë bërë prej tij.
Sartri


Njeriu duhet të ndalet para se t'i ketë thënë të gjitha. Të shumtët i kanë thënë të gjitha, para se t'ia fillonin.
Kaneti


Njeriu mund të jetë i drejtë për të tjerët, por asn-jëherë me veten.
Kabusi


Të të mos vijë keq nëse nuk të njohin njerëzit, por përkundrazi - që nuk i njeh ti ata.
Kineze


Njerëzit i urrejnë atë që mbjellin në ta ndjenjën e inferioritetit.
Çesterfildi


Nëse njërëzit sjellin guxim në jetë, bota do t'i vrasë ata, do t'i thyejë, prandaj edhe i vret.
Heminguei


Sikur të mund t'i bindja njerëzit të më frikësohen, me kënaqësi do t'i bindja të më duan.
Nobeli


Në mesin e ca njërëzve është përçmim të tregosh talentin.
Prevevi


Njeriu që ka shumë të flasë me veten, u largohet bisedave me të tjerët.
Berne


Asnjëherë njeriut nuk i nevojitet më shumë mënçuri, sesa atëherë kur ka punë me mendjelehtët.
Kineze


Asgjë nuk mund të na bindë se arti është i pavdekshëm. Bota mund të jetojë edhe pa letërsinë. Mirëpo, më lehtë do ta kishte edhe pa njeriun.
Sartri


S'është fatkeqësi të jesh i njohur për keq tek njerëzit, fatkeqësi është t'i njohësh keq njerëzit.
Konfuçi


Njeriu që të shpie kah vepra e mirë është njësoj si ai që e bën.
Muhameti


Njeriun nuk e ndihmon duke i dhënë çdo ditë peshk për të ngrënë, por duke e mësuar të zërë peshk.
Kineze.


Njeriu lind i lirë, ndërsa tërë jetën është në pranga.
Ruso


Njeriu i kuptueshëm i përshtatet botës, i pakuptueshmi vazhdimisht mundohet t'ia përshtasë botën vetvetes.
Shou


Njerëzit që s'i kundërshtojmë kurrë janë ose ata që më së shumti i duam, ose ata që më së paku i respektojmë.
Kroçe


Njerëzit janë si pjeshkat e dardhat, bëhen të ëmbla pak para se të fillojnë të prishen.
Holmsi


Njerëzit ndahen në dy llojë: të parët mendojnë e pastaj flasin e veprojnë, të dytët një herë flasin, veprojnë, e pastaj mendojnë.
Tolstoi


Njerëzit vdesin që të rrojë njerëzimi.
Bjelinski


Njeriu asnjëherë nuk është qesharak për shkak të vetisë që ka, por vetëm për shkak të asaj që dëshiron të ketë.
La Rosh*****o
Njeriut shpesh i duhet edhe ajo që nuk i duhet fare.
Auerbahu


Njeriu s'është kurrgjë tjetër, veçse një varg i veprave të veta.
Heffeli


Njeriu fisnik është i qetë dhe shpirtmadh. Njeriu vul-gar është gjithmonë i tronditur.
Konfuçi


Nuk janë njerëz të mëdhenj ata që urrejnë njerëzit.
Vovenargu


Njerëzve u vjen e keqja shumë më tepër nga iluzionet, sesa nga mosdija. Shumë më pak na dëmton ajo që s'e dimë, sesa ajo që mendojmë se e dimë.
Ruso


Në rrezik, njeriu bëhet i fortë.
Aristoteli


Disa njerëz u ngjajnë këngëve bajate, dalin shpejt nga moda.
La Rush*****o


Gjëja më e mënçur për njeriun është t'ia qëllojë se ç'mendojnë të tjerët për të.
Halifaksi


Edhe fati edhe fatkeqësia janë gjëra të shpirtit të njeriut.
Demokriti


Edhe parmenda i bindet njeriut, kur di ta drejtojë.
Ivanovi


Njeriu i mirë mund të ketë turp, madje edhe para qenit.
Çehovi

Fjal te Urta 3

PASURIA


Pasuria është shërbëtor i të mençurit e zotëri i budallait.
S.Frashëri


Ta formojmë lumturinë me zemër, e jo me para.
Spasse


Kush është i pasur? Ai që është i kënaqur me fatin e vet.
Talmudi


Lumturia personale është e pamundur pa lumturinë e të tjerëve.
Çernishevski


Mos u jep para miqve, sepse do të mbetesh pa para ose do t'i humbasësh miqtë.
Shqipe


Kush thotë se me rëndësi është të kesh para? Me rëndësi është të kenë të tjerët.
Shou


Paratë shkojnë gjithmonë tek ata që nuk dinë t'i shfrytëzojnë.
Gaga


Kur kam qenë i ri,besoja se paratë janë gjëja më e rëndësishme në jetë. Tani, kur u plaka, këtë e di.
Uajldi


Në jetë do zgjedhur: ose të fitojmë para, ose ti prishim; për të dyja njeriu nuk ka kohë.
Burde


Krenohemi me talent, trimëri, me detyra të mëdha, kurse respektojmë vetëm paratë.
Beketi


Paratë janë si gruaja: që ta ruash, duhet të merresh me të, në të kundërtën do të bëjë të lumtur të tjerët.
Safiri


Paratë janë si iriqi: shumë më lehtë është ta zësh, sesa ta mbash.
Mrozheku


Paratë nganjëherë i evitojnë konfliktet, mirëpo edhe i krijojnë.
Grasi


Kur është fjala për para, atëherë të gjithë kanë një fe.
Volteri


Ku ka njeri pa dëshira dhe ku ka dëshirë që mund të plotësohet pa para.
Balzaku


Ka të tillë që dinë të fitojnë para dhe të tillë që dinë të jetojnë. Mirëpo, janë të rrallë ata që dinë edhe njërën edhe tjetrën.
MoraviaParatë i vlejnë fare pak atij që ka mjaft.
Shou


Eshtë shumë lehtë të jesh galant me të holla të huaja.
Platoni


Paratë na ndihmojnë të përballojmë më lehtë barrët e skamjes.
Ale


Kurrë mos i jep këshilla atij që i nevojiten para.
Kaldroni


Kurse kohën e jo paratë, se me kohë mbërrin paratë, kurse me para s'mund ta blesh kohën kurrë.
Gjermane


Nderi dhe paraja nuk mund të rrinë në një thes.
Spanjolle


Në qoftë se paratë, vërtet, nuk ju sjellin fat, atëhere kthejini.
Renardi


Asgjë nuk do të thotë të ketë dikush para. Ato nuk të shpëtojnë. Mirëpo, askush nuk mund të të ndihmojë po s'pate para.
Brehti


Pa shëndet nuk ka pasuri.
ShqipeKush është i kënaqur është i pasur.
LaoCeUnë nuk marr parasysh përfilljet e çastit, por ngrihem e vërej qindjvetët e ardhshëm.
N.Naço


Trimëria nuk mësohet në shkollë të qëndresës. Mjerë ai që të ardhmen e vë në bisht të shpresës.
E.Gjerqeku


Në qoftë se nuk mendoni për të ardhmen, do të mbeteni pa të.
Golsuorti


Në se nuk i besojmë ardhmërisë, e kaluara nuk do të jetë më plotësisht e jona: do të bëhet e kaluara e civilizimit të vdekur.
T.S.Ehoti


Duke njohur ardhmërinë nuk fitojmë asgjë, sepse është shumë keq të frikësohemi nga gjëja së cilës nuk mund t'i ikim.
Ciceroni


Vetëm ai që beson ardhmërinë, beson edhe të sotmen.
Neruda


Mos u lavdëro me të nesërmen, sepse nuk e di se ç'do të sjellë e sotmja.
Bibla


Sikur të jetoja edhe njëqind vjet, dita ime më e mirë do të jetë e nesërmja.
Neruda


E ardhmja i takon vetëm atij që harron urrejtjen dhe mbjell dashurinë.
Gëte


Dhëmbja e gjithë njerëzimit më pushton.
Gëte


Asgjë nuk na madhëron më shumë se dhembja e madhe.
Myse


Njeriu duron me lehtësi vetëm një dhembje, kjo është dhembja e tjetrit.
Larishi


Sa më lart që ngjitet njeriu në pemë aq më shumë dhembje ndjen kur bie që andej në tokë.
Q.Bttxbeli


Në qoftë se të zë ndonjë dhembje, qëndroi i qetë dhe pyete se çfarë kërkon prej teje.
Geibëli


Fati i popullit tim është fati im.
P.Bogdan


Fati është det pa brenga
Suinburneu


Fati nuk ekziston. Prandaj, të përpiqemi të jemi të lumtur edhe pa të.
Luisi


Nuk është e mjaftueshme t'i jepet fati njeriu, duhet edhe t'i shpjegohet si do shfrytëzuar.
Katajevi


Fati është si tregu: vetëm në qoftë se mund të presësh ulet çmimi.
Montvia


Njeriu është më i fuqishëm se fati vetëm derisa nuk dorëzohet. Kjo është rregull ushtarake.
Remarku


Fati nuk është vendi drejt të cilit udhëtojmë, por mënyra e udhëtimit.
TasoFati është shëndet i mirë dhe kujtesë e dobët.
Shvajceri


Në fat nuk ka partnerë.
Franceze


Shenja e njerëzve të papërvojë është se i besojnë fatit.
KonradiLe të vejë fati në djall të mallkuar, me rëndësi është të mbes unë.
Shekspiri

Në çdo fatkeqësi fati mund të ta hapë derën, që të tërhiqesh.
Servantesi


Fati i tepërt është i rrezikshëm.
Ruse


Çdokujt ia cakton fatin karakteri i vet.
Nepoti


Unë do ta kap fatin për fyti dhe nuk do ta lë të më mposhtë.
Bethoveni


Sa herë që të shikoni njeriun e pat ta dini se është aq i pafat vetëm për shkak të imagjinatës së vet: derisa ai ka menduar, të tjerët ia kanë marrë fatin.
Cezari


Trimave u ndihmon fati.
Plini


Me ar mund të blihet vetëm mesatarja.
Shopenhaueri


Ata që kërkojnë ar gërmojnë shumë dhe, por gjejnë pak.
Herakliti


Balta mund t'i përlyejë diamantet, por nuk mund t'i kthejë në baltë.
Tagora


Nuk është ar çdo send që shkëlqen. Por, edhe nuk shkëlqen gjithçka që është prej ari.
Prisli


Kashta noton mbi sipërfaqe, ndërsa gurët e çmuar bien në fund.
Buda


Goja pa dhëmbë është si mulliri pa gur. Për këtë arsye më shumë duhet çmuar dhëmbi sesa diamanti.
Servantesi


Sikur të mos ishte femra, diamanti do te ishte një gur i rëndomtë.
Hygo


Gëzimi nuk është asgjë tjetër përveç fundi i brengës.
Seldeni


Për të pasur gëzimi vlerë të njëmendtë, duhet të kesh shokë ta ndash me ta.
Tueni


Gëzimi më i madh vjen nga gjëja që nuk e kemi pritur.
Sofokliu


Gëzimi i tepruar dhe pikëllimi i tepruar kufizohen me çmendurinë.
Evasa


Edhe qarja ka kënaqësi.
Ovidi


Nuk duhet t'u besohet lotëve të pleqve, të grave dhe të fëmijëve.
Kalderoni


Të gjitha idealet e botës nuk vlejnë sa lotët e një fëmijë.
DostojevskiAi që ka dëshirë të korrë lot, duhet të mbjellë dashuri.
Shileri


Sa më pak krokodilë, aq më tepër lot krokodili.
Kërkleci


Sa më tepër që derdhen lotët, aq më lehtë edhe teren.
GogoliSikur njeriu të mos qante do të çmendej dhe do të vdiste.
Mopasani


Lotët e ndihmojnë femrën shumë, edhe pse qëndrojnë pak.
Ciceroni


Vaji është strehimi i femrave të shëmtuara, kurse për të bukurat është greminë.
VildeTë lumtur janë vetëm ata që nuk presin asgjë. Nuk do të zhgënjehen.
Buhe


Askush nuk ka të drejtë të më mësojë si do të jem i lumtur.
Kanti


Nëse lumturia nuk ka masë, atëherë ajo shembet vetëvetiu.
Seneka


Kënaqësia mund të bazohet në iluzion, ndërsa lumturia bazohet në të vërtetën.
Shamfori


Lumturia e vërtetë është të menduarit aktiv.
Suarezi


Gota e lumturisë asnjëherë nuk duhet pirë me fund. Fundi ka gjithmonë fundërrinë.
Biasi


Kush dëshiron të jetë i lumtur, duhet të rrijë në shtëpi.
Konfuçi


Ai që urren pasurinë, padyshim që i ka humbur të gjitha shpresat se do të pasurohet ndonjëherë.
Bekoni


Mjaft i kënaqur është ai që kënaqet me atë që ka.
Fmnceze


Do të dëshiroja të kem aq sa lypset për mos më pasur lakmi, por jo aq pak sa të zgjoja ndjenjën e mëshirës së të afërmve.
Istrati


E tërë bota vrapon pas punëve dhe profesioneve që do të sillnin pasuri më të mëdha.
Buceri


Po qe se pallatet janë të shkëlqyer, hambarët janë të zbrazur.
Lao Ce


Pasaniku edhe në shtëpi të huaj ndihet si në të veten, ndërsa i varfëri edhe në të veten ndihet i huaj.
Rukerti


Njerëzit sa më shumë që kanë, aq më shumë dëshirojnë.
Latine


Kush i kufizon dëshirat e veta, gjithmonë është i pasur.
Volteri


Kur i ke të gjitha, nuk sheh asgjë: i sheh vetëm kur nuk ke asgjë.
Shekspiri


Sa më shumë të japësh, aq më shumë ke.
Lao Ce


Nuk ka dhe nuk mund të ketë pasuri të drejtë.
Çehovi


Ka njerëz që nga pasuria nuk kanë asgjë, veç frikës se do ta humbin.
Didroi


Jemi të dënuar të vdesim, ndaj o burrani të harxhojmë.Mirëpo, para nesh është jeta e gjatë, prandaj o burrani të kursejmë.
Gribojedovi


Duhet të ketë oreks varfanjaku për t'u kënaqur me pasurinë e të pasurit.
Fokneri


Pasuria e vetme është jeta.
Toro


Kush do që të pasurohet, në të njëjtën kohë, duhet të peshkojë në tre lumenj.
Madagaskarase


Ka shumë mënyra që njeriu të pasurohet, por të shumtat janë të liga.
Bekoni


Ai që kërkon shumë, humb edhe ato që ka fituar.
Bibla


Kur qesh nuk mund të bërtas.
Buriani


Duhet të qeshim sa të mundemi. Kurrë nuk e dimë se kur do të na ndërpritet gazi.
Keceli

Qeshja më ka tingëlluar çdoherë si muzika më e civilizuar në botë.
Justinovi


Qeshni dhe bota do të qeshë bashkë me ju. Qani dhe do të qani vet.
Uilkoksi


Njerëzit nuk i japin asgjëje rëndësi më të madhe se asaj që është qesharake.
Gëte
Gjithçka është qesharake derisa u ndodh të tjerëve.
Rogjersi


Njerëzit që qeshin rëndomë janë ata, zemra e të cilëve vuan gjithnjë.
Gorki

Më i lumtur është shpirti më i thjeshtë në trupin e shëndoshë, se ai i të sëmurit të mençur.
Xhefersoni


Shëndeti nuk çmohet pa qenë i sëmure.
Fuleri


Si mund ta vlerësosh shëndetin në qfotë se nuk ke qenë i sëmurë asnjëherë.
Lajbnici


Trupi i shëndoshë është produkt i shpirtit të shëndoshë.
Shou


Shëdneti tejkalon tërë pasuritë e mundshme, aq sa një lypës i shëndoshë eshtë shumë më i lumtur se një mbret i sëmurë.
Shopenhaueri


Më e madhja marri është të flijosh shëndetin për çkado qoftë.
Shopenhaueri


Shëndeti është një fat i madh, të cilin duhet ta shijojmë çdo ditë.
Karajani


Shpresa është e fundit që vdes: ajo vdes vetëm kur vdes vetëdija për domethënien e saj.
R.Qosja


Shpresa është ëndërr e të zgjuarve.
Aristoreli


Njeriut mund t'i ndalohet çdo gjë, veç shpresës për të ardhmen.
Gambeta


Ditë e re, shrpesë e re.
Xcxa


Shpresa është parapagesë, të cilën e jep fati.
Rivaroli


Të shpresuarit është mëngjesi i mirë, por darkë e keqe.
Bekoni


Kush ushqehet me shpresë vdes i uritur.
Italiane


Të shpresuarit në zemrën e njeriut ngjan me tapën në ujë. Ndonjëherë mund ta shtypim deri në fund, por gjithmonë del në sipërfaqe.
Dyma i Riu


Më pak kënaqemi me atë që kemi arritur, sesa me atë që shpresojmë.
Ruso


Më mirë është të rnos shpresojmë në asgjë dhe të krye-jmë atë që është e mundshme, sesa të shpresojmë e të mos kryejmë asgjë.
Keleri


Kur shpresa bën gosti, të gjithë janë të ftuar.
Gaskoni


Shpresa në tërësi është udhëheqës i keq, edhe pse gjatë rrugës është mik i mirë.
Halifaksi


Shpresa nuk është çdoherë prijës i mirë, mirëpo prapë është kënaqësi të jesh me të në shoqëri.
Kroçe


Humbja e iluzioneve është normale; humbja e shpresave është tragjike.
Jevtushenko


Gjëja e fundit që humb njeriu është shpresa.
MetastaziShpresa është një nga ato ilaçe që fare nuk shërojnë, por vetëm zgjasin vuajtjen.
Ashardi


Në secilin prej nesh ekziston pritja që e quajnë shpresë.
Platoni


Kush jeton nga shpresa, më së paku trashet.
Durio


Shrpesa është një lloj fati dhe ndoshta fati më i madh që mund të na japë kjo botë.
Xhonsoni


I ngopuri të pangopurin s'e kujton.
Shqipe


Uria, qoftë mërguar, sa të liga ka punuar.
Çajupi


Uria është mëlmesa më e mirë e ushqimit.
Servantesi


Ai që ha me stomak të plotë, vetvetes ia gropon varrin me dhëmbë të vet.
Turke


Tryeza na rrëmben më shumë se hajni.
Herberti


Nuk ka dashuri më të sinqertë se dashuria për ushqimin.
Shou


Bukën e fotografuar nuk mund ta hash.
Koreane


Varferia është shkëlqim i madh i brendshëm.
RilkeVarfëria është fatkeqësi vetëm për atë që i kundërvihet.
Seneka


Të gjithë varfanjakët janë zemërmirë.
Zafari


Nuk më vjen keq pse jam i varfër, por pse e di bota.
Shmiti


Varfëria dhe shpresa janë mëmë e bijë. Derisa argëtohesh me të bijën, harron të ëmën.
Moriaku


Lum të varfërit sepse do të ngushëllohen; të uriturit sepse do të ngopen; mjerë ju të pasurit.
Tolstoi


Lëmosha e përul në mënyrë të njëjtë si atë që merr ashtu edhe atë që jep.
Fransi


Ana më e bukur e varfërisë qëndron në faktin se i varfëri nuk ka frikë prej hajdutëve.
Ale


Uria i shpie në grep edhe peshqit më të mençur.
Gëte


Varfëria nuk ia zvogëlon fisnikërinë njeriut, por vetëm pasurinë.
Bokaçio